מסתורי התצפיות והמעיינות בגליל העליון
מסלולים חדשים לסיורים וטיולים בפינות לא ידועות שבין עמק החולה ומורדות רמת הגולן ובשטחים החקלאיים של מטולה הגובלים בגדר המערכת וכפרים הלבנוניים
מאת אילן שחורי
אזור הגליל העליון טומן בחובו פינות חמד ומסלולי סיורים שלא נגישים בדרך כלל למטיילים, אך המבקר שכבר מגיע למקום אינו יכול שלא להתפעם ולהתרגש מהמראות, מהנופים, מהצבעים ומהאווירה הכללית המתחלפים תדיר מעונה לעונה. סוף ימי הקיץ ורגע לפני בוא הסתיו והחורף, אזור הגליל העליון בכלל, ושטחי אצבע הגליל בפרט, מציעים שפע של מסלולים חדשים, תצפיות ומקומות מיוחדים לביקור, לטייל הבודד, לקבוצה ולמורה הדרך המבקש להפתיע את מטייליו ולחשוף בפניהם את המקומות והאזורים המיוחדים יותר
סדרת תצפיות באזור מטולה מחד ומעיינות נסתרים בפינות מיוחדות שבין עמק החולה ומורדות רמת הגולן מאידך הם רק כמה דוגמאות למסלולי הטיול והסיור החדשים בגליל העליון.
חיימק'ה הוד, הוא חקלאי ותיק מהמושבה הוותיקה מטולה, בת 120 שנים, היישוב הצפוני ביותר בארץ. ההיסטוריה המשפחתית של חיימק'ה הוד (קרוב משפחתו של מוטי הוד ז"ל – מפקד חיל האוויר בששת הימים) ארוכה כימי ראשיתה של מטולה. זו אולי הסיבה לכך שפרט לעיסוקו בחקלאות, חבר לרעייתו האמנית מרים הוד, ושניהם הפכו את בית המשפחה הוותיק במושבה ל"בית שלום" - מלון בוטיק שהוקם בחצר עתיקה בת למעלה ממאה שנים. המקום, ברחובה הראשי של המושבה מטולה, משלב עיצוב חדש ומודרני ובתי אבן עתיקים, מראשוני המקום. 13 הסוויטות יחד עם מסעדת השף המקומית, שחלק מהמאכלים המוגשים בה נעשים בידי בעלי המקום, מציעות פינוק אמיתי.
חיימק'ה הוד הוא גם מלך הטיילים במטולה. רבים מהשדות הפרטיים הם שלו ו בהם הוא מגדל פרי נשיר כמו תפוחים, אפרסקים, נקטרינות, ליצ'י ועוד. חלק מ-7,000 הדונמים השייכים במקום לאיכרי מטולה, גובלים בגדר המערכת ובגבול הלבנוני. חיימק'ה הוד, מנצל זאת היטב להוביל מטיילים לפינות נסתרות ולתצפיות באזור זה, שלא נגישות כל כך למטיילים הרגילים, אך מוכנות ופתוחות לסיורים ולקבוצות שמביאים מורי הדרך למקום. הסיורים היוצאים מ"בית שלום", בעידודו של חיימק'ה, הוד עוברים בינות בתי המושבה, דרך פארק המעיין שממנו שאבו התושבים הראשונים מים לבתיהם. ממשיכים לכביש המערכת ונוסעים לאורך הגדר עד לתצפית על מפל הטחנה הרחב יותר ממפל התנור הסמוך. מימיו של מפל הטחנה שוצפים בשבועות אלה בעקבות הגשמים שירדו בגליל באחרונה, נופלים מגובה של 21 מטר ויוצרים בריכה מרשימה בגובהו התחתון.
"מצפה מפל הטחנה" הוא רק התחנה הראשונה בסיור המיוחד הזה. משם ממשיכים מזרחה ל"מצפה הר צפייה", לתצפית על הבופור וכפרי דרום לבנון: קילה, קליעה, מארג' עיון, אל חיאם ובקעת עיון. מאחוריהם רואים את הרי הלבנון, החרמון ורמת הגולן ולמרגלות המצפה את מטולה ושכונותיה. מהמצפה ניתן לראות היטב גם את צפון עמק החולה, רכס הרי נפתלי, כפר גלעדי ותל חי, את ערוץ הכניסה למפל התנור וכמובן את התל התנ"כי, אבל בית מעכה.
המצפה הבא באזור השדות החקלאיים הוא מצפה גבעת שי, מצפה פרטי של משפחת ויינשטיין הוותיקה ממטולה שהקימה מצפה לזכר ההורים, שייקה ויפה, איכרים מראשוני המושבה. המצפה ממוקם מתחת לקיבוץ משגב עם, משם נפרש נפרשים מטעי עמק, אפרסקים הפורחים בימים אלו בצבעי ורוד ולבן, מטעי הנקטרינות עם פריחתם האדמונית, עצי השזיף הפורחים בלבן ומטעי הקיווי. השטח החקלאי של משפחת ויינשטיין מצוי סמוך מאוד לכפר הלבנוני הסמוך - שם ניתן לראות בבירור את שלטי התמיכה בארגון החיזבלה, ואפילו תמונתו של נאסרלה מודבקת על העמודים לצידי הכביש. אגב, ממש סמוך לגדר, בצד הלבנוני של הגבול, מוקם בימים אלה ארמון מפואר של אחד השייחים הסעודים המבקש לנפוש באזור ולצפות על שטחי מדינת ישראל...
מצפה מרשים נוסף, קצת צפונה משם, הוא מצפה רותם - מצפה ייחודי המשקיף לעבר קריית שמונה ותל חי וכמובן על עמק החולה, על רקע הרי רמת הגולן. המצפה הוקם לזכרו של אחד מטובי בני מטולה שסיים את חייו בנסיבות טרגיות וקורות חייו, ובהם מכתבי ילדיו, חרוטים על לוחות במקום. מצפה רותם ממוקם בשטח מבודד המשקיף על נוף מרהיב ובתקופת נדידת הציפורים אין מיוחד ממנו כדי לצפות באזור. את סיבוב המצפים המיוחד הזה ניתן לסיים 400 מטר מזרחה במצפה דדו הנמצא גם הוא על הר הצפייה והידוע יותר בקרב תושבי האזור.
בין לבין, מומלץ להעשיר את סיור המצפים בחוויה נוספת והיא קטיף תפוחים. חודש אוקטובר הוא שיא עונת קטיף התפוחים בגליל העליון ובמיוחד במטולה.
אזור מומלץ נוסף למסלולי סיורים בגליל העליון, שאינו מוכר כל כך, הוא בגבול שבין עמק החולה ומורדות רמת הגולן. שם, באחד המקומות המרהיבים לנופשי עמק החולה - הרי הגולן והרי נפתלי - שוכן קיבוץ גונן ובו כפר הנופש "נופי גונן" המהווה נקודת מוצא לטיולים רגליים, טיולי אופניים וג'יפים, ולמגוון האטרקציות הנסתרות שבאזור. כפר הנופש עצמו, בסיוע יוסי לרון, מנהל מפעלים בקיבוץ והיום מנהל הקבלה בכפר הנופש, איש א"י ותיירות ותיק, מציע לנופשים בכפר חופשה בהתאמה אישית, תוך בנייה ועיצוב מסלולי הליכה או נסיעה אישיים ברחבי האזור.
אחד המסלולים המיוחדים, שרק יודעי סוד נחשפו אליו, הוא סיור מעיינות בחיבור שבין עמק החולה ומורדות הגולן, שם נובעים מעיינות רבים (מעיינות הדופן) וחלק לא קטן מהם הם פינות חמד של ממש המומלצות במיוחד בימי הקיץ החמים, בעיקר אם הולכים בתוך הנביעות עצמן, אך גם ביתר עונות השנה שבהן הנוף וזרימת המים שונים לחלוטין.
אחד המעיינות המיוחדים האלה, לא רחוק משער הכניסה לקיבוץ, הוא עין מימון. פינת חמד בתוך שטחי המרעה של הקיבוץ במורדות הגולן, לשם מגיעים על ידי הליכה או נסיעה בג'יפ בשביל בזלתי וחלוקי נחל. לאחר העלייה הלא קלה, בתוך פלגי המים הרדודים והרחבים הזורמים בין אבני הבזלת, מגיעים בסבכי העצים למעיין עצמו שהוא בצורת בריכה קטנה ועגולה. המקום שופץ ושוקם לפני חמש שנים בידי חבריו של צחי קרייפס ז"ל, חייל פלס"ר הנח"ל, בן קיבוץ המעפיל שנפל במלחמת לבנון השנייה. חבריו הקימו לזכרו את הבריכה, הציבו בסמוך לה ספסל קטן וגלעד לזכרו, ושם ניתן למצוא גם תיבה קטנה עם כמה ספרים לזכרו של צחי המספרים עליו ועל הליך שיקום המעיין.
לא רחוק משם מסתתרת פינת חמד נוספת, טחנת קמח עות'מנית שניצבת לצד אחד המעיינות היפים באזור: עין דבשה. למקום ניתן להגיע בשתי צורות, האחת - מהכביש הראשי. עולים לגבעה, בעקבות המעיין הנשפך בין סלעי הבזלתף עד שמי המעיין הזכים שנובעים בכל השנה הופכים לערוץ נחל שזורם לתעלות החולה. הדרך השנייה מיועדת לאלה החוששים להירטב. ניתן לעלות ברגל או בג'יפ קצת צפונה משם ולגלות את יופיו של המקום שנקרא בעבר טחונה אדרבשייה והוא למעשה שריד של מבנה בן שלוש קומות. בקומה העליונה שרדה עדיין לצד המעיין אמת המים העות'מנית, בקומה האמצעית, קומת הקרקע, בריכת שכשוך נעימה, ולצדה אבן ריחיים כמעט מושלמת ששימשה לטחינה. לקומה התחתונה ניתן לרדת דרך חלון אבן צר ומדרגות ברזל ושם נדהמים לראות את קשתות האבן המרשימות ושרידי גלגלי השיניים מעץ שהפעילו בשעתו בכוח המים את אבן הריחיים.
המעיין המרתק ביותר באזור הוא נקרא עין חשק, וכשמו כן הוא. זו פינת חמד קטנה, בתוך ערוץ ואדי אל-קצב, שזכתה לשמה מקרב זוגות תושבי האזור שנהגו להתבודד במקום. בעין חשק, לצד המעיין, בריכת מים קטנה בסבך הצמחייה שעומקה כמטר וחצי וניתן להתרחץ בה. יש כאלה שמקימים את אוהליהם סמוך למעיין וזוכים גם למראה נוף מדהים של עמק החולה על צורתו וצבעיו המרהיבים. המעיין הרביעי בהצעת מסלול מיוחדת זו הוא עין נוטרה או בשמו האחר עין א-תניה (מעיין התאנה) הנובע בכל ימות השנה. מימי המעיין פורצים מסלע געשי ונופלים במפל הזורם עד לחורשת האקליפטוסים הסמוכה שם הם יוצרים בריכה מוצלת. לאורך אפיק הנחל גדלים עצי תאנה רבים והם אלו שהעניקו למקום את שמו. גם כאן יש בריכה קטנה להנאתם של המטיילים, אך חשוב לדעת כי מי המעיין נאספים ומובלים בחלקם להשקיית השדות בעמק החולה, ולעתים מופסקת לכמה שעות הזרמת המים והמפל יבש.
|