צ'ארלס טגארט היה מפכ"ל, בגימלאות, של המשטרה הבריטית בכלכותה שבהודו, מומחה אימפריאלי למשטרה ולטרור שנקרא בתקופת המאורעות לארץ ישראל כדי להמליץ בפני שלטונות המנדט על הדרכים לדיכוי המרד הערבי ומניעתו בעתיד. שתי ההמלצות העיקריות של צ'ארלס טגארט היו הקמת תחנות משטרה לאורך גבולה הצפוני של א"י ומבני משטרה מבוצרים. שני מיזמים אלה, שחברת "סולל בונה" השתתפה בהם, נקראו "הטיגארטים", והם היו בין מפעלי הבנייה הגדולים בתולדות א"י בכלל, ובתקופת המנדט הבריטי בפרט.
ספרו של גד קרויזר שיצא לאור גם הוא במסגרת ספריית יהודה דקל, במועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, הוא המחקר הראשון העוסק באחת הפרשיות העלומות מימי השלטון הבריטי בא"י - פרשת התכנון והבנייה של 69 מצודות "הטיגארטים".
כל המצודות הללו, שהוקמו לאורכה ולרוחבה של א"י, נבנו בתבנית אחידה של חומה היקפית שבשתי קצותיה קבועים שני צריחים. בין המצודות הידועות ניתן למנות את מצודת המשטרה בלטרון, בעיראק סואידן (מצודת יואב), בנצרת, בנבי יושע (מצודת כ"ח) ואפילו משטרת רמת גן.
69 מצודות משטרה אלו הפכו זה מכבר לחלק בלתי נפרד מהזיכרון הקיבוצי הישראלי, כשבניסיון לכבוש כמה מהם במלחמת השחרור נערכו בהן ונגדן קרבות קשים במיוחד.
קרבות כאלה, שנערכו למשל בעיראק סואידן, בנבי יושע ("דודו") וכמובן בלטרון, מלמדים על חשיבותן האסטרטגית של מצודות ה"טיגארטים" ועל חוסנן ועמידותן. גד קרויזר היטיב לתאר בספרו את הקרבות שנערכו למען ההיסטוריה, ולמען נכונות ההדרכה המדויקת יותר באתרם.
|