טיולי ם פרטיים ברחבי ישראל לבודדים VIP וקבוצות עם אילן שחורי

ספרים חדשים בנושא א"י

גלריית סרטים

גלריית תמונות

פורומים

לוח אירועים

ארכיון ניוז-לטר שבועי

העולם שלי - מאמרים וכתבות על אטרקציות עולמיות

מאמרים וכתבות תיירותיות

15 14 9 10 13 11 8 7 5 6 4 3 2






עמוד הבית מאמרים בתולדות ארץ ישראל ותולדות תל אביב מאמרים בתולדות ארץ ישראל וידיעת הארץ בין רחובות למוטאל

בין רחובות למוטאל

בין רחובות למוטאל 

 הצצה לבית הולדתו בבלרוס ובית מגוריו במכון ויצמן, של ד"ר חיים ויצמן, מנהיג ציוני ונשיא המדינה הראשון, שדמותו נשתכחה ומורשתו נדחקה  לאורך השנים 


בית מגוריו של חיים ויצמן במכון ויצמן ברחובות.  בפינה מימין האדריכל אריך מנדלסון

בנובמבר הקרוב יצוין יום הולדתו ה-140, של חיים וויצמן, נשיאה הראשון של מדינת ישראל. באותו חודש יימלאו גם 62 שנה למותו. וויצמן  שהיה מדען מפורסם, אחד הגורמים החשובים בהכנתה של "הצהרת בלפור", נשיא ההסתדרות הציונית, נשיא מועצת המדינה הזמנית ובעיקר נשיאה הראשון של מדינת ישראל  נשתכח במהלך השנים.

 

 באיזה שהוא מקום קיימת התחושה,  שחיים וויצמן, לא זכה עדיין, למקומו האמיתי בפנתיאון המנהיגות הארץ-ישראלית וראשית ימי המדינה, למקום בולט בהיסטוריה הציונית ,ומורשתו למעשה אינה קיימת, או שנדחקה לשוליים.  סיבות רבות לכך ואולי נעוץ הדבר ביחסים הלא קלים שהיו לוויצמן עם דוד בן גוריון שגם הוא דאג לא מעט לפגיעה במעמדו של המדען הדגול. בן גוריון גם דאג כזכור, להמעיט במעמדו וחשיבתו של וויצמן גם כנשיא המדינה ועל כך כתב לימים ויצמן בספר זיכרונותיו כי  "המקום היחיד אליו אני רשאי לדחוף את אפי הוא הממחטה שלי".

 

תיקון מסוים במעמדו וחשיבותו של חיים וייצמן ז"ל, ייעשה בקרוב עם  פרסום מחקרו הגדול של פרופ' מוטי גולני, המסיים בתקופה זו את כתיבת הביוגרפיה המקיפה על חיים ויצמן  בין השנים 1922 עד 1952. גולני הקדיש למחקרו אלפי שעות בשנים האחרונות ועבר על עשרות אלפי מסמכים הקשורים בוויצמן, בין היתר בגנזך ויצמן בו שמורים כל כתביו של ד"ר חיים ויצמן וכן עשרות אלפי מסמכים המתעדים את קשריו עם מדינאים ואנשי שם מכל העולם.  מחקרו של פרופ' מוטי גולני עתיד ככל הנראה לאור כספר במהלך השנה הקרובה.

 

בשני אתרי ביקור חשובים, באחוזתו הפרטית בישראל במכון ויצמן, ובבלרוס בית ילדותו בעיר  מוטאל, מונצחים אומנם חייו, במסכת מוזיאלית מרשימה, אך המבקרים במקומות אלה לא רבים. פרטים על הסיורים בשני אתרים אלה בהמשך.


כרזת עיריית ת"א, מ-1 במרס 1949, בעת הביקור הראשון של הנשיא הראשון בעיר העברית הראשונה

דיוקן של ד"ר חיים ויצמן המוצג בביתו ברחובות.

לפני  כארבע במסגרת סיור עיתונאים בבלרוס, נזדמן לכותב שורות אלו, לבקר בבית הולדתו של חיים ויצמן ולהכין על כך כתבה לתוכנית "רואים עולם"
בערוץ הראשון. 

לצפייה בכתבה לחצו כאן:
http://www.mytour-il.co.il/gallery3.asp?gallery3_parent=34
 


במרחק שלוש שעות נסיעה ממינסק, בירתה של בלרוס, שחלק נכבד מהן מתבצע על שביל חולי וצר, ניצבת העיירה הציורית מוטאל, שבה נולד בשנת 1874 נשיא ההסתדרות הציונית ונשיאה הראשון של מדינת ישראל, חיים ויצמן.

 מוטאל היא עיירה במחוז ברסט השוכנת על נהר יסלדה, באזור ביצות פריפייט, כ־30 קילומטרים ממערב לעיר פינסק. עד לנפילת האימפריה הרוסית בשנת 1917 נכללה העיירה בתחום המושב, והשתייכה לפרובינציית קוברין שבמחוז הורדנה. בין מלחמות העולם השתייכה העיירה לפולין.

בסוף המאה ה־19 היה רוב יהודי מוחלט במוטאל, והיידיש הייתה אחת מארבעת השפות הרשמיות של עיירה זו, בדומה לכל איזורי בלרוס. בספרו האוטוביוגרפי ״מסה ומעש״ מתאר ויצמן את העיירה: ״עיירת מולדתי מוטול ישבה - ואולי עודנה יושבת - על שפת נחל בחבל הביצות הגדול התופס חלק גדול של מחוז מינסק ומחוזות סמוכים שברוסיה הלבנה; ארץ מישור, פתוחה, עגומה וחדגונית, אבל כמות שהיא בנהרותיה, יעריה ואגמיה, אין היא נטולת ציוריות... במרחב שמסביב, במאות ערים ועיירות, חיו יהודים כדרך שהיו לפני דורות רבים, איים מפוזרים בים של גויים״.

בשנת 1937 נמנו במוטאל 4297 תושבים, מהם 1534 יהודים. בעת השואה, בשנת 1942, נרצחו יהודי מוטאל, ובזה בא הקץ על קיומה של מוטאל כעיירה יהודית.


עדותו של חיים וויצמן במהלך דיוניה של הוועדה האנגלו אמריקאית

באותו סוף השבוע שבו ביקרנו במוטאל, התקיים יריד תבואה של כפריי האיזור, מעין חג שבועות מקומי. למרבה הפלא, הלהקות המקומיות הרבו לשיר שירים ביידיש, בהם למשל צ'יריבים צ'יריבום. 

העובדה שחיים ויצמן, נשיאה הראשון של מדינת ישראל, נולד בקרבם, היא מקור גאווה לא קטן לבני קהילה זו, שהפכו את הצריף שבו נולד וגדל ויצמן למוזיאון יהדות עם תערוכה על פרקי חייו של ויצמן, שולחן מאכלים יהודי ועוד. המעניין הוא שמי שרכש את בית ויצמן לשעבר, טיפח אותו והפך אותו למוזיאון, הוא גוי המקורב לנשיא בלרוס לוקשנקו.

עוד על מוטאל וגם על אתריה היהודים האחרים של בלרוס, שחלקם עברו מהעולם במלחמת העולם השנייה, ניתן לקרוא בכתבה מיוחדת שפרסם כותב שורות אלו במגזין"ארץ וטבע" לפני כשנה.

לקריאת הכתבה כולה יש ללחוץ על הלינק הזה:
http://www.mytour-il.co.il/files/my-world/blarus-ishchori7.pdf


שלט הכניסה לעיר הולדותו של ויצמן במוטאל שבבלרוס.  תשומת לב לכיתוב ביידיש בשלט הרשמי

בית הולדתו של ויצמן בעיר מוטאל, שהפך למוזיאון לזכרו.

אך לא צריך להרחיק עד בלרוס כדי לצפות בפרקים מחייו של חיים ויצמן.

אחד המקומות המיוחדים, שמבליטים את תרומתו של ויצמן להיסטוריה הציונית ולהקמת מדינת ישראל, הוא מוזיאון חיים ויצמן, בבית ורה וחיים ויצמן שהוקם ב-1936 ברחובות, בשטח מכון ויצמן, וכיום אחד המקומות המומלצים לביקור וסיור. 

הבית המפואר והמיוחד הזה, שטובל בגינה מפוארת, חצר הכוללת גם את אחוזת קברם של בני הזוג ויצמן ואפילו מציגה גם את  המגונית הנשיאותית, תוכנן בידי האדריכל היהודי הנודע, אריך מנדלסון (1953-1887), שעזב את גרמניה עם עליית הנאצים לשלטון. מנדלסון, אדריכל יהודי בעל שם עולמי,  נחשב לאחד מענקי הארכיטקטורה המודרנית .

בית ויצמן היה עבודתו הראשונה של מנדלסון בארץ-ישראל, מאוחר יותר בנה מנדלסון כמה מבנים נוספים בהם גם למשפחת שוקן. הבית שבנה מנדלסון לד"ר ויצמן  נבנה כבית מודרני, הבנוי על גבעה המשקיפה על שפלת החוף במערב ועל הרי יהודה במזרח. מנדלסון הגדיר בשעתו את הבית כ"בית ייצוגי למי שעומד על במת ההיסטוריה". בתכנון נעשה מאמץ מיוחד להתאים את המבנה לצורכיהם של בני הזוג, למקום הפיסי, לתרבות ולאקלים. כפי שאמרו עליו: "זהו בית מודרני, אצילי, בעל הרמוניה מושלמת עם סביבתו. תואם להפליא את תכליתו. מביע
הבעה שלמה את נפש בעליו, כמוהם זהו נכס לאומי". בפי העם כונה הבית: "הארמון". הוא בלט בממדיו הגדולים ובסגנונו הייחודי.

במרכז הבית ניצב חדר המדרגות המעוצב כמעין מגדל הצופה למרחוק. למרגלותיו שלושה מלבנים - שניים דומים במבנם ובגודלם מהווים את הספרייה וחדר האירוח; המלבן המרכזי הוא חיצוני, ובו הבריכה המוקפת בחצר פנימית, אשר מקורה בשורת עמודים התומכים את הגג. מהחדרים נפתחות דלתות רבות לעבר החצר הפנימית והבריכה. בקירות החיצוניים קבועים חלונות עגולים גבוהים המזכירים ספינה, אשר מאפשרים לאור לחדור פנימה ברכות ומונעים מהחום לחדור פנימה. קירות הבית עבים במיוחד ובנויים מספר שכבות: לבנים, שעם, נסורת וטיח לצורך בידוד.

עם היבחרו של ד"ר ויצמן לנשיא המדינה הפך הבית למשכן הרשמי של נשיא ישראל. לאחר מותו עבר משכן הנשיא לירושלים. בני הזוג תרמו את האחוזה, את הבית ואת תכולתו למדינת ישראל, במטרה לשמר את מורשתו של הנשיא הראשון. שיפוץ ראשון בוצע בבית בשנת 1978, והוא נפתח כמוזיאון לקהל הרחב. בשנת 1999 בוצעו בבית, באוסף ובאחוזה, שימור ושיחזור שהחזירו להם את אופיים כפי שהיה בתקופה שבה חיו בני הזוג ויצמן. שיפוץ זה בוצע בתיכנון ובפיקוח של האדריכל הלל שוקן.


תוכניתו המקורית של אריך מנדלסון לתכנון "ארמון" ויצמן, ודיוקן מנדלסון. למטה מראות מתוך הבית.

הבאים לבקר במקום, זוכים בראשית הסיור בסרטון קצר, "מלך ללא מלכות", המתאר את חייו ופועלו של חיים ויצמן. הוא מוקרן באולם שנבנה בשנת 1978 כמשרדי "יד חיים ויצמן". הסיור בבית כולל את קומת הכניסה (אולם הכניסה, חדר אוכל, ספריה, חדר האורחים, אזור המטבח) ו הקומות העליונות (חדרי שינה וחדרי רחצה). במלתחה בכניסה הקדמית מוצגת כיום תערוכה על בני משפחת וייצמן, על הפעילות הציבורית של ד"ר ורה ויצמן, ועל בנם של ורה וחיים ויצמן, מיכאל, שנהרג במהלך שירותו כטייס במלחמת העולם השנייה. במקום מוצגים גם כמה חפצים אישיים של ד"ר חיים וייצמן.

האחוזה בכללותה, כוללת גנים מרהיבים המשתרעים על 44 דונם. המבנה הפיסי של הגן תוכנן על-ידי אדריכל הבית, אריך מנדלסון. להבדיל מהקווים הישרים של הבית, כל שבילי הגן מעוגלים במטרה לגרום למטייל בגן "ללכת לאיבוד". יוצא דופן הוא השביל המוביל אל קברם המשותף של בני הזוג ויצמן, שנסלל לאחר מותו של הנשיא. את תכנון הצמחייה ביצע אדריכל הגנים משה אורן, חבר קיבוץ יגור. הצמחייה מגוונת וכוללת מינים רבים של צמחי ארץ-ישראל (הדרים, זיתים, תאנים, אלונים), וכן צמחים טרופיים מגן צמחי האיקלום על שם ד"ר ורבורג (מנגו, אפרסמון, ועוד), וביניהם שיחים, מדשאות ופרחים.

ד"ר חיים ויצמן ביקש להיקבר בגן האחוזה למרגלות ביתו, והמצבה על קברו עוצבה על-פי דגם מצבת החיילים הבריטים הנעדרים באנגליה. בנם של בני הזוג ויצמן, מיכאל, היה טייס בחיל האוויר המלכותי הבריטי במלחמת העולם השנייה. מטוסו נפל לים בשנת 1942. שמו חקוק על המצבה באנגלית. על פי בקשת ורה ויצמן. מצבת הנשיא נעשתה על פי אותו הדגם, ועיצב אותה הפסל משה ציפר. במרכז המצבה חקוק סמל מכון ויצמן למדע (עץ החיים), שעיצב אריך מנדלסון על-פי הזמנת ד"ר ויצמן.

בחצר ביתו של ויצמן, פינה נוספת מרתקת. בשנת 1950 העניק הנרי פורד השני מתנה לד"ר חיים ויצמן: מכונית פורד לינקולן קוסמופוליטן מלכותית, אחת מתוך סדרת ייצור שכללה 18 מכוניות מסוג זה, ואשר יוצרו על-פי מיפרט מיוחד שתוכנן בשביל נשיא ארה"ב. אך בפועל היו רק  שתי מכוניות אחד לנשיא ארה"ב והשני לנשיא הישראלי.
 
המכונית שימשה כרכב השרד הרשמי של נשיא המדינה, ולאחר מותו של ויצמן, בשנת 1952, הוצבה לתצוגה בבית ויצמן. עם הזמן ועקב פגעי מזג האוויר התבלתה המכונית וזוהרה הועם. חברת "דלק מוטורס", היבואנית והמפיצה של פורד ולינקולן בישראל, לקחה על עצמה, יחד עם "פורד מוטור קומפני", את מלאכת שיפוץ המכונית ושימורה. המלאכה ארכה 13 חודשים, ובסיומם הוחזרה המכונית לישראל והוצגה בתערוכת הרכב הבין-לאומית שהתקיימה בשנת 2001 בתל-אביב.

כך, שאם הביקור בעיר הולדתו מוטאל בבלרוס, של ד"ר חיים ויצמן  דורש קצת מאמץ וטיסה ארוכה, הרי בית מגוריו ברחובות, ממש קרוב לבית. בימים אלה מקום, בהחלט שווה  ביקור, גם כדי להיזכר במנהיג " שקצת" נעלם בתודעה הלאומית.


המכונית המלכותית: פורד לינקולן קוסמופוליטן 


 
תגובות
ישנן 7  תגובות.     להוספת תגובה
1.  גם לויצמן כמו דיזנגוף לא היו יורשים
כמו דיזנגוף, גם וייצמן לא השאיר יורשים שידאגו להנצחתו הראויה.ואם השאיר – הם לא דאגו. אפילו עזר וייצמן, בהיותו נשיא המדינה, לא פעל כראוי לשיפוץ ולקידום בית וייצמן ברחובות, כולל הארכיון והספרייה.

דני אופיר
נכתב בתאריך:  04/09/2014 סגור חלונית
2.  עבודת קודש אתה עושה
עבודת קודש אתה עושה בהעלתן של השאלות הראויות האלה בפני כולנו . כל הנושאים מרתקים. אין לי ספק שהתזה שלך לגבי ד״ר חיים וייצמן ובן גוריון היא נכונה . דומה גורלו של ד״ר תאודור הרצל הוינאי המעונב לעומת ברל כצנלסון עם חולצתו הפתוחה . מחזק את ידיך . בברכה, סעדיה מנדל, אדריכל

סעדיה מנדל
נכתב בתאריך:  04/09/2014 סגור חלונית
3.  מתי הספר של מוטי יראה אור
על בית למלה וכו' פרסמתי בשעתו כתבה גדולה. אפילו ארגנתי בו סיור בשעתו. מוטי סיפר לי על ספרו על ויצמן. מתי הוא יראה אור? נקדי

שלמה נקדימון
נכתב בתאריך:  04/09/2014 סגור חלונית
4.  עוד אני זוכרת...
הדור שזוכר את חיים וייצמן כמנהיג העם, הולך ונעלם. אולי נכון לומר שוייצמן היה מנהיג העם, יותר ממנהיג המדינה, ומאד חבל הוא הולך לנו לאיבוד. ביקרתי בבית-וייצמן, ומאד התרגשתי - מומלץ.

נירה אשל
נכתב בתאריך:  04/09/2014 סגור חלונית
5.  אני לא מפסיק להתפעל
אני לא מפסיק להתפעל גם מההתמדה וגם מהרמה הגבוהה ועושר החומר שאתה מעביר. בענין הנשיא הראשון, חיים ויצמן, זכורה לי חווית ילדות. ארונו של הנשיא הראשון הוצב מתחת לסככת בד, במכון ויצמן, רחובות כשלידו משמר כבוד. ילדי בתי הספר מכל רחבי הארץ ואני ביניהם (בי''ס תל-נורדאו, תל-אביב, כתה ז') הוסעו לרחובות ועברו על פני הארון. אני זוכר תור ארוך שהשתרך.

צבי לישר, אדריכל
נכתב בתאריך:  04/09/2014 סגור חלונית
6.  תרומה לכך גם הרקע הפסיכולוגי, של האיש הגדול
תרומה לכך גם הרקע הפסיכולוגי, של האיש הגדול (פיזית) והמורם מעם והמדען, שזכה להוקרה בחברה האנגלית המתנשאת, לעומת האיש נמוך הקומה אך הנמרץ והפעלתן שחלק לא מעט על וייצמן מכיוון ששם יהבו לחלוטין על בריטניה למרות שבשלטון המנדט בפלשתינה א"י הוכיחה נטיה לא מבוטלת לכח הערבי העולה, לאחר התמוטטות האימפריה הטורקית.

רחל איצקוביץ
נכתב בתאריך:  04/09/2014 סגור חלונית
7.  הנושא קרוב לליבי
אילן היקר הנושא קרוב לליבי בוא נדבר

עמרי שלמון
נכתב בתאריך:  05/09/2014 סגור חלונית


  חזור למעלה  חזור למעלה  




For english click here


חדשות

כל החדשות


המלצה לספר חדש

 ספר כפול:

רדיו חזק

וימי התום / מרדכי נאור

 

 

ראה הרחבה על הספר

בלחיצה על לינק זה



המצלת השבוע לטיול

מתחם שרונה החדש – סיור ראשוני באטרקציה המיוחדת

סיור מיוחד במתחם שרונה הטמפלרי, בקרייה בת"א, הנפתח בקרוב מחדש לקהל

 

לחץ להגדלה

 להרחבה ולהרשמה לסיור לחצו כאן

 

 



טיולים

כל הטיולים


<< נובמבר, 2024 >>
א ב ג ד ה ו ז
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             
כל האירועים


צור קשר


קישורים שימושים
עמוד תיור ישראלי בפייסבוק - הצטרף ע"י עשיית LIKE
לוח אירועים וחדשות של המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות
אתר הטיולים והמידע - תל אביב שלי
פרש - האתר להיסטוריה וידיעת הארץ
לוח המראות ונחיתות און ליין
מגילות ים המלח - תצוגה דיגיטלית
מאמרים בנושא תולדות ארץ ישראל שהופיעו בכתבי העת קתדרה ועת-מול
מגילות ים המלח - המיזם הדיגיטלי
הכוחות הבריטיים בא"י בתקופת המנדט
מפת קרבות מלחמת העצמאות
כל הקישורים



פורומים פופולארים
חוות דעת ועצות של מטיילים
פורום מורי דרך מייעצים
מעולמם של בתי המלון
טיפים והמלצות מתיירות חו"ל
ספרי תולדות ארץ ישראל - יד שנייה - מכירה - החלפה
כל הפורומים


כניסת לקוחות
משתמש:
סיסמא:
שכחתי סיסמא


הצטרפות לרשימת תפוצה


אתר תיור ישראלי, My Tour-Il, מביא לגולשים מקרב הציבור הרחב, מבחר  גדול של חדשות והצעות לסיורים ברחבי ישראל, לצד כתבות, מאמרים ואלפי תמונות וסרטים.
עמוד הבית  |  שאלות ותשובות  |  קישורים  |  סרטונים  |  חדשות  |  הוסף למועדפים  |  צור קשר  |  מפת האתר  |  מאמרים בנושאי תיירות ברחבי א"י  |  העולם שלי - כתבות מרחבי העולם

2011 © כל הזכויות שמורות MyTour