חוות הסופרים שהפכה להרצליה פיתוח
על ספרו החדש של מרדכי נאור סיפור הרצליה
העיר הרצליה תחגוג בראשית החודש הבא, ב-13 בדצמבר, 89 שנים להיווסדה, אות ראשון אולי לקראת חגיגות ה-90 שיהיו בעיר במהלך השנה הבאה. קיבלה השבוע העיר בדמות ראש עירייה חדש, משה פדלון, העשירי במספר ראשי העירייה במושבה שקמה ב-1924.
מי שהקדים את המאוחר ואת חגיגות יובל ה-90 של העיר, הוא הסופר וההיסטוריון, ד"ר מרדכי נאור, תושב הרצליה מזה למעלה מיובל שנים, שהוציא לאור בשבועות האחרונים, יחד עם המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל וספריית יהודה דקל, את ספר תולדותיה של הרצליה העיר שהוקמה בעלייה הרביעית. סיפורי הרצליה: ממושבה חקלאית למרכז הי-טק ומה"באסה" ועד פארק הרצליה.
בשבעה פרקים מביא ד"ר מרדכי נאור, למעלה מ-50 סיפורים ואירועים שידעה הרצליה מאז 1924 ועד עצם ימים אלה ובהם לא מעט גילויים חדשים, תוצאה של נבירה של עשרות רבות של שעות בארכיונים השונים והקשבה לעדויות וותיקים. לא מדובר אומנם בספר הראשון העוסק בהיסטוריה של הרצליה. קדמו לספר זה לא מעט פרסומים, בהם גם כמה ספרים על הרצליה של נאור עצמו מהשנים האחרונות, אך הפעם מובא הסיפור של העיר בצורה סיפורית מרתקת, קלה, משולבת במגוון של תמונות היסטוריות, המזכירה משהו את סדרת ספריו האהובה של נאור: מסיפורי ארץ אהבתי.
המושבה הרצליה שהוקמה בשלהי 1924 בדרום מערב השרון, החלה את דרכה כתוצאה מהון לא קטן, של קבוצת יהודים אמריקאים בשם "קהילית ציון אמריקאית" וכן מכספם של המתיישבים הראשונים, עולים חדשים, בני הארץ וחברי ארגון "בני בנימין". בשנות השלושים התפתחה המושבה, תחילה כאיזור ד (החקלאי במזרח השטח) אחריו איזור ג' , על גבעת הכורכר ממערב ל"באסה" ומאוחר יותר התפתחו גם איזורי החוף (הרצליה פיתוח). 36 שנים הייתה הרצליה מושבה ומאז 1960 הוכרה בעיר שהלכה, התפתחה וגדלה שעיקר עיסוקה תעשייה, שירותים ותיירות.
בספרו מביא ד"ר מרדכי נאור סיפורים משעשעים על הימים הראשונים. על הוויכוח הגדול מי הוא הילד הראשון של הרצליה. על ההחלטה על שם העיר, ששכל הניראה עמד מאחורי מנחם שיינקין, האיש שהציע את השם תל אביב ל"אחוזת בית"... על שהעיר הרצליה פשטה את הרגל והוצאה למכירה. על כך שתושבי איזור הרצליה ג' לא רצו להיות חלק מהרצליה במשך 20 שנים. נאור כותב גם על הבסיס הראשון של מטוסי הקרב של ארץ ישראל, על 2,000 השבויים הערביים שהיו בהרצליה במהלך מלחמת העצמאות וחושף נתונים ועובדות לא ידועות עד כה.
פרק מרתק מקדיש מוטקה נאור ליוזמתו של הסופר שאול טשרניחובסקי, ב-1935, שעמד בראש אנשי רוח תל אביביים באותה תקופה, שביקשו להקים לעצמם איזור מגורים בלב הטבע שייקרא "גבעת הסופר" בו יוכלו לכתוב את יצירותיהם בנחת, ללא הפרעה ומתוך השראה של הטבע. היוזמה נתקלה בקשיים רבים, טשרניחובסקי בינתיים הלך לעולמו. אבן הפינה הונחה אומנם באפריל 1949, אך לאחר עשור נוסף של סחבת ומשלא התקדם הפרויקט הוא חוסל על ידי העירייה ואו אז ניתן האות להתפתחות העצומה של.... הרצליה פיתוח.
פרקי הספר כפי שכותב מוטקה נאור בדברי המבוא, מובאים בסדר כרונולוגי, עם מעט תפניות – קדימה ואחורה. הם מספרים לדבריו על האימהות והאבות המייסדים, בניהם הממשיכים וההולכים בדרכם, עד עצם היום הזה. ספר שללא ספק ירתק ויעניין לא רק את תושבי הרצליה אלה גם את חובבי ההיסטוריה של ארץ ישראל ובעיקר כמוני, את ספריו הרבים של מוטקה נאור. (אילן שחורי)
|