היכן שמור העט בו חתם הנשיא האמריקאי טרומן על ההכרה במדינת ישראל? - מדריך לעיר ירושלים. ספרו החדש של שלמה צזנה
שלמה צזנה, עיתונאי ומורה דרך, משקף 20 שנות עבודה עיתונאית ואהבה לירושלים עיר הולדתו בספר "מדריך לעיר ירושלים" ובתערוכת תצלומים מלווה
באיזה בית ירושלמי התגורר שר ביטחון אחד ואחר כך התחתן באותה דירה נשיא אחר? ומנגד היכן הניח דוד המלך את ראשו של גוליית הפלישתי לאחר הקרב הגדול בניהם? על שאלות אלה ורבות אחרות, עונה בספר אלבום חדש, העיתונאי ומורה הדרך שלמה צזנה, שהוציא בימים אלה לאור את הספר "מדריך לעיר ירושלים". הספר החדש בן 460 העמודים, ובו עשרות תצלומים צבעוניים, מעניק ראייה כוללת על בירת עם ישראל. בספר אותו ערך מדעית ד"ר אייל מרון, שבעה שערים בהם מתוארים האתרים בעיר העתיקה, באזור סובב החומות, במרכז העיר, בקריית הממשלה, בשכונות ואתרים בולטים נוספים. 460 עמודים. הוצאת חברת ג'יי נט.
ספרים רבים, בתחומי עניין מגוונים, נכתבו על ירושלים. גם באינטרנט יש אוצר בלום של מידע מתחדש על העיר. ולמרות זאת, דווקא בעידן אוטוסטראדת המידע הבלתי מוגבל, בא הספר "מדריך לעיר – ירושלים", כדי להתבונן בעיר כמכלול ומרכז את המידע הרב תוך מתן משקל ראוי ונכון למרכיביו. ספר זה שופך אור על 500 אתרים נבחרים הזוכים לתיאור עשיר, מעודכן, מתומצת.
למרות שהספר יכול לשמש כמורה נבוכים עבור מי שהיכרותו עם ירושלים אינה מספקת, הוא יכול גם לספק גם את סקרנות המקומיים ולחדש גם למטיילים וותיקים בירושלים.
לכל אחד יש את הסיפור האישי שלו, או את הזיכרון שלו מירושלים קובע שלמה צזנה, רבים חוששים מהעיר ועבורם ביקור בה הוא קפיצה קטנה לחו"ל-מקומי. בין אוהביה, ובין אלו שפחות, ישנה הסכמה שזוהי עיר שהחיים בה מורכבים. עיר מסקרנת, מלאת קלישאות וסמלים, רווית היסטוריה ואמונה דתית, מרתקת אנתרופולוגית. הספר הזה מרכז תחת קורת גג אחת את אתריה של ירושלים ומספק תמונה שלמה על העיר הקסומה ורבת הפנים.
סדר הפרקים בספר נגזר ממפת העיר, כשהוא יוצא מהעיר העתיקה שבמרכז וממשיך במעגלים מתרחבים סביבה. בספר בולט פרק מרכזי המוקדש לעיר העתיקה, כאשר יתר הפרקים עוסקים במרכז העיר, בקריית הממשלה, בשכונותיה ובשאר אתריה של ירושלים. האתרים החשובים יותר, כמו הר הבית, כנסיית הקבר או הכותל זוכים לפירוט רב יותר, כולל תמונות מרהיבות ואף מפות.
הספר מדריך לעיר ירושלים, אינו מדריך כיס, אלא יותר אלבום הפורש את סיפורה של עיר מיוחדת במינה. מטרת הסיורים המוצעים בכל פרק ופרק, היא לאפשר לקוראים המבקרים לרכוש את המידע ולהתרשם מהאווירה שבשטח בצורה החיה ביותר. הספר בא להציג את ירושלים כפי שהיא בעיני המחבר: קסומה, מסקרנת, רווית היסטוריה ומתחדשת, אך גם מלאת מורכבות וסוגיות מורכבות. הספר נכתב מנקודת מבטו של שלמה צזנה, תושב העיר, עיתונאי שמעורב בענייניה, אחד שתמיד רעב לסיורים בה, ושלמרות שנים ארוכות של היכרות עמה עודנו להוט לגלות את ההפתעות שמזמנים הגילויים אודותיה. הספר נושא את חותמו האישי של המחבר העיתונאי.
שלמה צזנה יליד 1971 בשכונת הקטמונים בירושלים. בוגר לימודי תקשורת והוראת דרך היום הכתב המדיני של העיתון "ישראל היום" (מ-2007); וקודם לכן, כתב מעריב (1994-2003); כתב וערך במקומונים הירושלמים (כל העיר, ירושלים ו"כל הזמן") יזם וערך את אתר האינטרנט המרכזי של ירושלים (2004-2006). על הספר שכתב ועל התצלומים לתערוכה עליהם עבד בעשור האחרון אומר שלמה: "בכל חיי הבוגרים הייתי כתב שטח, רפורטר. לצד עבודתם המקצועית של צלמי העיתונות שנלוו אלי באופן קבוע, גם אני צילמתי. אמנם גם תמונות שלי פורסמו בעיתונים בהם עבדתי, אך מצאתי שיש חטא מסוים בהצגת ירושלים בפריזמת האירועים השוטפים. המתבונן בירושלים רק מעדשת החדשות, לא רק שלא יאהב את העיר, סביר להניח שיירתע ממנה, אולי אף ישנא אותה ואת מה שהיא מייצגת. אבל זאת לא התמונה המלאה בעיר שלי! ירושלים שאני ורבבות אחרים אוהבים היא לא רק זאת בעלת המשמעות ההיסטורית, עטופת הקדושה, המורכבת, רבת פנים ומרכז שלטוני, אלא מקום שבו חיי שגרה מתנהלים בנחת עם כל הקלישאות והסופרלטיבים. עיר עם "שגרת קודש" ואותה אני מקווה שהעברתי בספר הזה".
השקת הספר – מלווה כאמור גם בתערוכת תצלומים מהעיר, המוצגת בימים אלה ועד ראשית יולי, במרכז ז'ראר בכר בירושלים - פרי עבודתו של צזנה ברחבי העיר בעשור האחרון.
בתערוכה מוצגים 28 צילומים שצולמו ברחובות העיר ומנציחים את מה שהוא מכנה "שגרת קודש" ירושלמית. התצוגה מורכבת מ-14 זוגות של תמונות סטילס, תחת כותרת משותפת, המתעדים רגעים שעומדים בניגוד לדרמה, לעימות ולמתח שמעבירה התקשורת – שצזנה עצמו חלק ממנה, באופן תדיר מעיר. התצלומים מנציחים רגעים של שגרה ופשטות בעיר מורכבת. לא את האירועים מהחדשות ולא אירועים בעלי משמעות היסטורית, אלא שברירי מציאות שנלכדו בעדשתו בשיטוט של חול. לעיתים אולי הצילום חובבני והלא מוקפד באופן טכני, מחדד את נושא העבודות: השגרה שוקקת החיים בעיר הסבוכה .
כך למשל, זוג התמונות "עין לציון", מציג חסידי גור המתאמצים לצפות בחתונת בנו של האדמו"ר שלהם. חברי הקהילה שבתמונה הסרים למרותו של הרב, מתייעצים איתו, ממתינים למוצא פיו, עושים הכל כדי לראות אותו. כאן באה הכותרת וקורצת: במציאות, לכל אחד יש את העין שלו לציון. בתמונה אחרת, המסר פשוט: "חברות". תמונה אחת, של שתי צעירות במרכז ירושלים בשעת הפסקת צהרים אביבית. בשנייה, תמונה של שתי ילדות חרדיות בשכונת בתי הונגרין, אחרי שעות הלימודים. והמסר: חברות, אהבה וגילויי חיבה "בעיר הסבוכה והמתוחה" כמו בכל חברה. כאן, כמו בכל מקום ...".