הצייר היהודי גרמני הנשכח, של ארץ ישראל במאה ה-19
מאת אילן שחורי
מראשית המאה ה-19 הרבו לבקר בארץ ישראל מטיילים ומבקרים, חלקם הגדול כצליינים, בעיקר לאחר החלת משטר הקפיטולציות ותום הכיבוש המצרי (1840). המצלמה עדיין לא הומצאה וכשיצאה לשוק הייתה יקרה ביותר ורק בודדים הרשו לעצמם לרכשה בראשית הדרך. לכן ארץ ישראל בשנים אלו תועדה בעיקר בציורים ורשימות.
המפורסם ביותר מבין ציירי ארץ ישראל של המאה ה-19 הוא כמובן דייוויד רוברטס, שביקר ברחבי ארץ ישראל בין 1838-1839, אך ידועים גם ציוריהם של גוסטב באוארנפיינד שצייר את א"י בראשית שנות ה-80 של המאה ה-19, של אנטון (טוני) בינדר שביקר בא"י בראשית המאה וגם לודביג בלום מאותה תקופה.
הצייר הבריטי הנרי הארפר שהיה חבר בוועד המנהל של הקרן הבריטית לחקירת א"י, הפליא בציורים גם הוא בסוף המאה ה-19 בעיקר מראות חברון, ירושלים, טבריה והגליל העליון. ידוע גם על הגרפיקאי ההונגרי אנדרי הולוש שצייר את א"י בראשית המאה וגם קרל ווטקה שצייר בארץ ערב מלחמת העולם הראשונה. לרשימה זו אפשר גם להוסיף את פאול אלכסנדר אלפרד לירוי, א. סטייד, פיליפה אנה פרדריקה סטפנסון, ג'והן פולילאב, ואברהם צ'רניאק.
בין רשימת ציירי ארץ ישראל של סוף המאה ה-19, מיוחד אולי יותר שמו של פרידריך פרלברג, שמסיבות שונות נשכח שמו וגם לא נזכרו כל כך עבודותיו למרות שהפליא לצייר את ערי ארץ ישראל וחלקם הגדול מצאו את מקומם גם לגלויות הדואר הפופולריות של ראשית המאה.
פרידריך פרלברג , (Friedrich periberg ) יהודי, נולד ב-24 באפריל 1848 בנירנברג, גרמניה , שם למד אדריכלות וציור נוף באקדמיה המקומית. בהמשך , הוא השתלם בציור במינכן ושהה בפריס בשנים 1875-1868 , שם התוודע לציירים האוריינטליסטים וליצירותיהם.
בקטלוג לכבוד תערוכה שהתקיימה לפני מספר שנים במוזיאון ארץ ישראל בת"א, "האוריינטליסטים - גלויות מצוירות מארץ הקודש, 1880-1935, נכתב בין השאר על קורות חייו של פרלברג, כי התמחה בציורי אקוורל , היה צייר זריז ופורה מאין כמוהו. ציוריו הרבים מבוקשים כיום על ידי אספנים , ואחרים מוצגים במוזיאון פינקוטק במינכן , ובמוזיאון קונסטהלה בברמן. פרידריך פרלברג לפי מספר המילים שנכתבו על בקטלוג, התמחה בציורים עירוניים וציורי נוף, רבים מהם של מחוזות שונים בגרמניה. ציוריו מקיפים אזורים גאוגרפים נרחבים בגרמניה , באוסטריה , בספרד, בצפון אפריקה , במצרים בנוביה ובסודן. לפרנסתו עסק גם בליתוגרפיה וצייר לחברות מסחריות כמו קראוז.
לקראת ביקורו של הקיסר הגרמני וילהלם השני בספטמבר 1898 בארץ ישראל, הגיע לכאן פרידריך פרלברג , במסעותיו למזרח וצייר גם בארץ ישראל. הוא הכין עשרות ציורים עבור מוציאים לאור של גלויות דואר, כולל ציורי רפורטז'ה של ביקור הזוג הקיסרי בירושלים.
פרידריך פרלברג הרבה לצייר את ירושלים, את הכותל המערבי, שער יפו, שער שכם, תחנת הרכבת בעמק רפאים, הרובע הנוצרי ולא מעט אתרים נוצריים בעיר העתיקה כמו כנסיית הקבר, כנסיית מרים בהר ציון, בריכת בית חסדא, בתניה, קבר רחל וכמובן ערים ואזורים נוספים ברחי ארץ ישראל כמו הכרמל ומפרץ חיפה, טבריה והכנרת, יפו ועוד.
פרלברג גם צייר ציורים של חיי יום יום בארץ ישראל ושכנותיה כמו לבנון, מצרים ומדבר סיני. ציוריו על גלויות שנעשו בצבעי מים , מצטיינים בריאליזם , בדיוק רב ובתיאורי מבנים , תוך שילוב של דמויות ורכיבים מזרחיים בחזית התמונה.
מסתבר כי פרידריך פרלברג צייר לא מעט גם עבור מוציאים לאור גרמניים כמו אנדילפינגר וקרל הירש. מוציאים לאור של גלויות בקהיר שקיבלו ( או שמא לקחו לעצמם ) זכויות פרסום של ציוריו להדפסה בצבע ספיה . הגלויות הללו היו מבוקשות מאד בקרב תיירים לארץ הקודש ואף הופצו כאן על ידי סוכנויות נסיעות למזרח כמו ג' בולטהאוזן , מסולינגן גרמניה, חלקם, לעיתים גם חתומות על ידו ניתן למצוא בכמה בתי מכירות פומביות ברחבי העולם וגם ברשת האינטרנט.
פרידריך פרלברג נפטר ב-15 בפברואר 1921 ונקבר בחלק הישן של בית הקברות Waldfriedhof שבמינכן בגרמניה. הגיע אולי הזמן שאחד המוזיאונים אצלנו יזום תערוכה מציורי ארץ ישראל שלו.
|