12 מיליון פריטים סרוקים, חלקם נדירים מהמאה ה-19 באתר האינטרנט החדש של הארכיון הציוני.
הארכיון הציוני של ההסתדרות הציונית, משיק בימים אלה אתר המתעד באופן המקיף ביותר מאגר מידע עצום ובו כ- 12 מיליון פריטים סרוקים חלקם נדירים מהמאה ה- 19 ועד ימינו.
בסיור עיתונאים שהיה ביום רביעי בארכיון הציוני בירושלים , מסר מנהלו החדש של הארכיון, ד"ר יגאל סתרי (עד לאחרונה מקים ומנהל המוזיאון ברמלה) כי הארכיון הציוני, מאפשר לציבור הרחב, גישה למיליוני מסמכים שטרם נחשפו להזמין בקלות ובאופן ידידותי מסמכים שונים, ולקבל העתק מצולם במחיר סימלי.
"הארכיון הציוני המרכזי בירושלים הוא אחד הארכיונים היהודיים הגדולים והחשובים בעולם. הנשיא המנוח עזר וייצמן, שביקר בזמנו בארכיון, כינה אותו בשם "הכספת של העם היהודי". הארכיון מכיל מעל 80 מיליון פריטים המייצגים את מכלול הפעילות של התנועה הציונית מהיווסדה ועד ימינו. בנוסף, הארכיון שותף בניהול ארכיון הסרטים ע"ש שפילברג. כל אלה הופכים את הארכיון למקור חשוב ביותר למתעניין בתולדות המפעל הציוני וקורות העם היהודי בארצו במאה ועשרים השנים האחרונות", אמר ד"ר יגאל סתרי.
נמסר כי מעל 90 שנה של איסוף חומרים, מיון, וקטלוג ולאחרונה סריקה, הובילו להקמת אתר חדשני שיאפשר בקרוב לעיין בלמעלה מ- 12 מיליון מסמכים נדירים וחשובים להיסטוריה היהודית. מכתבים נדירים שטרם נחשפו, כרזות ייחודיות, תמונות נדירות מהווי מדינת ישראל מראשית תקומתה, עיתונים וכתבי עת החל מהמאה ה- 19, מפות של ישובים שהוקמו בארץ, כל אלה ועוד נחשפים לראשונה לציבור.
בסיור נמסר כי הארכיון הציוני משיק את האתר בעלות של למעלה מחצי מיליון ש"ח. הפרויקט המיוחד והחשוב מאפשר לראשונה גישה לחומרים נדירים המתעדים את צמיחתה של התנועה הציונית ברחבי תבל מראשיתה, בשנות ה- 80 של המאה ה-19 ועד ימינו. החומרים באתר כוללים מידע על התפתחותו של הבית הלאומי בארץ ישראל והיבטים שונים של תולדות העם היהודי לפני השואה, במהלכה ועד לשנות ה-60.
להבדיל מאתרים דומים, באמצעות האתר של הארכיון הציוני, ניתן יהיה לקבל העתק מצולם של מסמכים אישיים שונים כגון: תעודות לידה, פנקסי עולים, מסמכים של חניכי תנועת נוער ועוד. כל זאת בתשלום סמלי ובתאום מראש.
בסיור נמסר כי העלאת החומרים הרבים לאתר הארכיון הציוני התאפשרה הודות לפרויקט מתמשך של סריקת חומרים בהם: יומנים, מסמכים, מפות בעלות של מעל 5 מליון ₪ (עד עתה). במסגרת זו יש לציין שיתוף פעולה מוצלח, עם אוניברסיטת הווארד שבארה"ב במסגרתו נסרקו כמיליון תצלומים.
לדברי ראש המחלקה לפעילות בישראל ולמאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית העולמית, יעקב חגואל כי אתר הארכיון הציוני, הוא פרויקט דגל בעל חשיבות היסטורית רבה למדינת ישראל. "שנים רבות של איסוף חומרים על ידי אנשי הארכיון הציוני מאפשרים לציבור לראשונה, גישה למיליוני מסמכים ייחודיים החל ממכתבים אישיים, תעודות עליה מקוריות, כרוזים, תמונות ועוד מיליוני חומרים נדירים", אמר יעקב חגואל.
באמצעות אתר האינטרנט של הארכיון הציוני ניתן לפנות לאיתור מידע על אנשים שעלו לארץ או הגישו בקשה לעלייה בשנים 1974-1919 ,באמצעות המדור לחקר המשפחה. כמו כן, ניתן למצוא מידע אודות אנשים שפנו בעבר אל המדור לחיפוש קרובים של הסוכנות היהודית, התגייסו לצבא הבריטי או היו חניכי עליית הנוער. על מנת לערוך חיפוש באוספים הגנאלוגיים השמורים בארכיון הציוני, יש למלא טופס מתאים: טופס עליית יחיד או טופס עליית משפחה (המונה מספר נפשות). את הטופס יש להעביר לארכיון הציוני באמצעות הדואר או הדואר האלקטרוני.
נמסר כי הארכיון מכיל חומרים מגוונים ועשירים בהם: מאות ארכיונים של התנועה הציונית ומוסדותיה- מחלקות ההסתדרות הצינית והסוכנות היהודית, קרן הקיימת וקרן היסוד- בארץ ומחוץ לה. כמו כן ארכיונים רבים נוספים של מוסדות הישוב והמדינה בדרך. בארכיון הציוני ישנו מידע עשיר על התפתחות היישוב בתחומי החיים כמו – ביטחון, התיישבות, חינוך, חברה וכלכלה ועוד.
בארכיון הציוני מחזיקים באוסף עשיר של כ- 26,000 כרזות וכרוזים ייחודיים, מתוכם כ- 4,500 כרזות מרהיבות ביופיין משנות ה- 20 של המאה הקודמת ועד ימינו. הכרזות והכרוזים הוכנו על ידי אומנים שונים. הכרזות עוסקות בנושאים שונים ומגוונים מתוכן משתקפת תמונת חיים של העם בהתהוותו מלווה באמנות ובצבע.
כ- 13,000 עיתונים וכתבי-עת מן המאה הי"ט ועד ימינו. כמו כן האוסף כולל מספר רב של ביטאונים ועיתונים של קהילות יהודיות בתפוצות בשלל שפות. בנוסף נאספו בארכיון עלוני ישוב וקיבוצים המתעדים את תולדות ההתיישבות מראשיתה.
כמיליון הדפסים ונגטיבים נדירים, המתעדים את מכלול החיים והיצירה בארץ ישראל ואת הפעילות הציונית בתפוצות החל מסוף שנות התשעים של המאה ה-19 ועד לשנות התשעים של המאה ה-20.
130,000 מפות ותוכניות שהגיעו לארכיון ממקורות שונים והן מכסות טווח כרונולוגי של למעלה ממאה שנים, מסוף המאה ה- 19 אל תוך המאה ה- 21. מרביתן מפות תכנון של ישובים שהוקמו בארץ .
למעלה מ- 1,000 ארכיונים פרטיים של אישים שפעלו למען התנועה הציונית ולמען פיתוחן של ארץ ישראל ומדינת ישראל, בהם: בנימין זאב הרצל, משה לייב ליליינבלום, משה שרת, יצחק גרינבאום, דוד וולפסון, מנחם אוסישקין, נחום וילבושביץ, אדריכל ריכרד קאופמן, עקיבא אריה וייס, יחיאל מיכל פינס, רודולפינה מנצ'ל, הנרייטה סולד, חנה רובינא, רות דיין ועוד. בארכיונים הפרטים ניתן למצוא מכתבים אישיים, יומנים, תמונות נדירות
שישה אוספים מיוחדים, הכוללים מעל 1550 פריטים מוזיאליים בניהם פריטים אמנותיים, כגון תמונות שמן, ציורי ילדים, תבליטים, פסלים, תשמישי קדושה ודגלים. כ- 1000 מדליות, סמלים, סיכות דש, דגלונים ומטבעות המתעדים אירועים שונים לאורך ההיסטוריה של הציונות מן הקונגרס הציוני הראשון ועד להקמת מדינת ישראל.
יו"ר הארכיון הציוני, קיטו חסון אמר בסיור כי הארכיון הציוני הנו אוצר בלתי נדלה של חדשות טריות. "80 מיליון מוצגים אשר בארכיון הם "ספק" יום יומי של ידיעות מהעבר, מביטות על חיינו בפליאה ולעיתים בסרקזם. הציונות מבצבצת ממחסני הארכיון מלאת הפתעות, חידושים וגילויים שטרם ידענו וטרם הכרנו", אמר קיטו חסון.
כתובת האתר החדש של הארכיון הציוני המרכזי הוא:
http://www.zionistarchives.org.il
|