טיולי ם פרטיים ברחבי ישראל לבודדים VIP וקבוצות עם אילן שחורי

ספרים חדשים בנושא א"י

גלריית סרטים

גלריית תמונות

פורומים

לוח אירועים

ארכיון ניוז-לטר שבועי

העולם שלי - מאמרים וכתבות על אטרקציות עולמיות

מאמרים וכתבות תיירותיות

15 14 9 10 13 11 8 7 5 6 4 3 2






עמוד הבית מאמרים כללים בנושאי תיירות ארמון החורף של האמיר מחמוד פאעור שהפך למלון בטבע

ארמון החורף של האמיר מחמוד פאעור שהפך למלון בטבע

 ארמון החורף של האמיר מחמוד פאעור שהפך למלון בטבע

 

כיצד הפך ראש השבט הבדואי  ערב אל-פאדל  שליט  הגולן וצפון עמק החולה, לחברם הטוב של אנשי  "השומר"  שהצילו את חייו לאחר הסתבכותו במרד מול הצרפתים לאחר מלחמת העולם הראשונה ומדוע העדיף בנו שמעון, למכור את אדמות אביו  למנחם אוסישקין שביקש להקים במקום ישובים על שמו.

 

מאת אילן שחורי

 

תמונה מקורית מימי הארמון של האמיר מחמוד פאעור. כיום משולב בלובי המלון

 

מה הקשר בין הגושרים – מלון בטבע, מלון יוקרה בקיבוץ  הגושרים  שבגליל העליון,  לבין צומת האמיר ברמת הגולן, הידועה אולי יותר לוותיקי  הרמה בשם צומת "ואסט".

 

בצומת הסואנת של הרמה, הסמוכה לכפר סורי נטוש בצפון רמת הגולן, כ-9 ק"מ ממערב לקונטרה, מקום שנכבש במלחמת ששת הימים על ידי חטיבה 8, הוקם בסוף המאה ה-19 ארמון פאר של מנהיג  השבט הבדואי ערב אל-פאדל, האמיר מחמוד פאעור. השבט הגדול והחזק ביותר שפעל אז בצפונה של הרמה ובעמק החולה. רבות נכתב על ארמון  הפאר, שחורבותיו מסמלות גם כיום נקודת ציון בולטת במפת הגולן. 

 

 חלק נוסף משרידי ארמון האמיר מחמוד פאעור. כיום משולב בלובי ליד דוכן קבלת האורחים

 

הארמון בצומת ווסט נבנה מאבני גיר, אשר הובאו ממרחק ובלטו על רקע אבני הבזלת השחורות, מהן נבנו שאר הבתים בסביבה. הארמון, או מה שנשאר ממנו המשיך לשמש למגורים עד מלחמת ששת הימים. במהלך המלחמה, נערכו  קרבות קשים באזור מושבם של בני ערב אל-פאדל וכמו שאר תושבי הגולן הערבים, נמלטו לסוריה והארמון נותר חורבה שוממת.

 

 על האמיר מחמוד פאעור, שהיה בן-70 כשנפטר ב 1926 מתגלגלים סיפורים רבים. מגבורתו במלחמת שבטו כנגד הצ'רקסים ועד המרידה שעשה נגד השלטון הצרפתי בימים שלאחר מלחמת העולם הראשונה, דבר שעלה לו בהרס  ארמונותיו.  בריחתו לשטח המנדאט  הבריטי בארץ ישראל, מאסרו בכלא עכו, עד שאנשי אירגון "השומר" חברי כפר גלעדי השתדלו עבורו אצל שלטונות המנדט לשחררו כי נחשב ליקירם ומתומכי המתיישבים היהודיים הראשונים בעמק החולה.

 

טחנת הקמח מימי הארמון של האמיר מחמוד פאעור. כיום שוקמה ומהווב חלק מגן המלון

 

עוד לפני המהומות מול  הצרפתים ובימים של לפני מלחמת העולם הראשונה, הקים האמיר מחמוד פאעור ארמון חורף בליבו של עמק החולה. מבנה מרשים ביותר, על אחד מיובלי נחל דן, שלצידו בתי בד, תחנת קמח פרטית ושאר פינוקים המתאימים למעמדו כשליט האיזור. את ארמון החורף בעמק החולה הקים האמיר פאעור   בפאר רב, תוך שימוש באבני טרברטין מסותתות שנחצבו במקום והוא ממוקם בדיוק בעיקול גדות הנהר. לצד הארמון פעלה בריכת מים גדולה, טרסות עם עצי גן ובוסתן. המאבק מול הצרפתים הביא גם לחורבן ארמון זה, שעל חורבותיו הוקם לימים בית מרגוע הגושרים, שהפך בשנים האחרונות  ל"גושרים – מלון בטבע". חלקים רבים מאותו ארמון  משולבים כיום במלון "הגושרים" בעיקר בחדר האוכל ובלובי המחודש.

חדר האוכל המשופץ במלון הגושרים מלון בטבע, בו משולבים הקשתות המקוריות של ארמון האמיר פאעור

 

לאחר מותו של מחמוד פאעור ירש את רכושו בנו שמעון  פאעור שזכה גם הוא לתואר אמיר. בניגוד לאביו, בלט הבן שמעון בחיי הוללות ובזבוזים. הפסיד כסף רב ונאלץ בין היתר גם למכור את רוב אדמות המשפחה. המרוויחים הגדולים מכך, היו  מ-1936 עד ראשית שנות הארבעים אנשי הקרן הקיימת, שרכשו  במהלך תקופת חומה ומגדל את כל אדמותיו בצפון עמק החולה.

 

מי שעמד באותם ימים בראש הקק"ל היה מנחם אוסישקין, שדרש באותם ימים, שעל אדמות האמיר פאעור יוקמו  סידרה של ישובים שינציחו את שמו. הוא עמד על כך שהישובים החדשים באיזור זה ייקראו "מצודות אוסישקין ".  כוונתו  הייתה להקים במקום ששה ישובים שייצגו את כל הזרמים של התנועה הציונית.  אולם לאחר העלייה לקרקע התעוררה  התנגדות חריפה לקרוא את הישובים בשמו של אוסישקין ותושבי המקום העדיפו לקרוא לישובים על סמך הישובים ההיסטוריים שהיו במקום.

מפל המים בגן מלון הבוטיק. חלק מהבוסטן המקורי של האמיר מחמוד פאעור

 

כך ב-4 במאי 1939 הוקמו שני היישובים הראשונים, קיבוץ דפנה של הקיבוץ המאוחד, שנודע כ"מצודת אוסישקין א'", וקיבוץ דן של הקיבוץ הארצי, שנודע כ"מצודת אוסישקין ב'". בינואר  1940 עלה על הקרקע המושב שאר ישוב של הנוער הציוני, שנודע כ"מצודת אוסישקין ג'". באוקטובר 1944 הקימו אנשי ארגון ירושלים של הפועל המזרחי את נחלים, שנודע כ"מצודת אוסישקין ד'". אגב קיבוץ "שניר" שהוקם לאחר מלחמת ששת הימים, מוקם באותו שטח שיועד גם הוא לאחת ממצודות אוסישקין.

 

 

איתן רחימי, מנכ"ל מלון הגושרים מלון בטבע, ליד מדרגות ארמון האמיר, המשולבות כיום בלובי המלון. ראה למעלה תמונה של המקום מימי האמיר פאעור

 

לעומת יישובי "מצודות אוסישקין" האחרות, קבוצת הפועל המזרחי, שהקימה את הישוב "נחלים", על שם מפגש הנחלים במקום, לא מצליחה. למעשה מיד עם הגעתם החלו חיכוכים בינם לבין תושבי הקיבוצים הסמוכים, שדרשו מהם לעזוב את המקום. בעיתונות הדתית נטען שהקיבוצים החילוניים באצבע הגליל, ובמיוחד הקיבוצים דן ודפנה, לא רצו בגוש היישובים שלהם מושב דתי, טענה שלא הוכחשה על ידי ועד הגוש של אצבע הגליל. המתיחות הגיעה לידי כך שוועד הגוש הטיל חרם על נחלים ונאסר על קיבוצי הסביבה לשתף עמו פעולה. חברי הקיבוץ ניצלו את פינוי הנשים והילדים מהמקום במהלך מלחמת העצמאות, ולאחר המלחמה גם הגברים לא שבו לקיבוצים. לאחר לחץ הוקצה להם להתיישב ליד פתח תקווה, וישוב "נחלים החדש" הוקם בסופו של דבר ב-1952 במקומו החדש, ובסמוך לו גם הוקמה ישיבה בשם דומה, שהפכה במשך הזמן לאחד הישיבות המפורסמות בארץ: "ישיבת נחלים".

 

המלון והבוסתן מימיו של האמיר מחמוד פאעור

 

את מקומם של בני תנועת המזרחי ואת היישוב הננטש "נחלים" תופסים שלושה גרעינים של יוצאי תנועת נוער בתורכיה המתארגנים מיד בתום מלחמת העולם השנייה להגיע להכשרה בארץ ישראל כשהם קוראים לעצמם "הגושרים" על משקל "גשר בין הארץ לגולה". כך שרובם של חברי הכשרה זו, כפלוגת משוחררי צה"ל בתום מלחמת העצמאות, מגיעה למקום  בספטמבר 1948 ומתחילה בפעולה חקלאית, תוך שימוש במבנים של היישוב "נחלים", תוך שהם משנים את שמו  ל"הגושרים". לאחר  זמן קצר, הם פונים לסוכנות היהודית ומבקשים להעביר את מושבם כמה מאות מטרים, בקרבה לדרך הראשית, איזור שהיה גם בעל אדמה רווית מים. במקום זה  חורבות  הארמון של האמיר פאעור. 

 

 גינת מלון הגושרים מלון בטבע כיום

 

חלקים מהארמון, שימשו  בתחילת הדרך את חברי הקיבוץ החדש כמחסן, מכבסה  ומשרדים. חלק אחר, בו נותרו כמה קשתות מסוגננות, שימש כדיר.

במהלך 1952 התגבש אצל חברי הקיבוץ הצעיר הרעיון של הפעלת בית מרגוע בקיבוץ. היוזמת והרוח החיה במפעל החדש הייתה אורה רייס והיא גם שימשה החל מפתיחת המקום ב-1953 כמנהלת הראשונה של בית המרגוע או בית ההבראה   "הגושרים" שהוקם על חורבותיו של הארמון, שעבר בשנים האחרונות כמה שיפוצים ושדרוגים, צורף לו שותף עסקי וכיום כ"גושרים מלון בטבע",  בניהולו  מזה עשור של איתן רחימי, נחשב למלון הבולט באיזור.

 

 

 

תגובות
ישנן 9  תגובות.     להוספת תגובה
1.  כתבה מענינית
מאד מפתה לבוא לבקר להתארח ולהנות מארמון האמיר . אוייש , כבר אין מקום לראש השנה . נגה

נגה
נכתב בתאריך:  05/09/2012 סגור חלונית
2.  מרתק. עשית לי בהחלט סדר בכל הקשר
מרתק ... אני גרה בצפון ( נווה אטי"ב ) עשית לי בהחלט סדר בכל הקשר בין האתרים ...

חגית לרר - עדן
נכתב בתאריך:  06/09/2012 סגור חלונית
3.  מעניין מאוד! מחכים לכתבתך על השומרון!!!
מעניין מאוד! מחכים לכתבתך על השומרון!!!

דרור
נכתב בתאריך:  06/09/2012 סגור חלונית
4.  מאד מעניין ומרתק. נהנית תמיד לקרא את הכתבות שלך
היי אילן מאד מעניין ומרתק. נהנית תמיד לקרא את הכתבות שלך העברתי הלאה... סוף שבוע נפלא ושנה טובה עינת

עינת כהן
נכתב בתאריך:  06/09/2012 סגור חלונית
5.  תודה על המידע המרתק
תודה על המידע המרתק יעל פפרמן

יעל פפרמן
נכתב בתאריך:  06/09/2012 סגור חלונית
6.  ואללה! ממש יפה ומעניין. תודה !
ואללה! ממש יפה ומעניין. תודה !

רמי בן משה
נכתב בתאריך:  06/09/2012 סגור חלונית
7.  יפה מאד
כתבה ענינית ומענינת

מתי
נכתב בתאריך:  06/09/2012 סגור חלונית
8.  הצעה לירח דבש
האמיר פאעור היה ידיד משפחת פרל בצפת ובן בית במלון המשפחתי "הרצליה"הציע להורי לקיים חופשת ירח דבש בארמון החורף שלו (מרץ 1946

זאב פרל
נכתב בתאריך:  28/02/2013 סגור חלונית
9.  מלון הגושרים
שהיתי במקום מספר פעמים בכנסים ובטיול אינו מבייש רמה אירופאית או אמריקנית בתוספת אווירה קסומה שקשה לתארה במילים .משהו אחר לגמרי קראו לזה חיק הטבע הוד ראשונים ? בקצור כיף לא רגיל החדרים ברמות שונות על פי התקציב .החדרים המפוארים באגף החדש הם ברמה של ***** אמריקאי שווה כל שקל . אני בטח חוזר בהזדמנות ראשונה

פרופ ' אברהם ברוכין
נכתב בתאריך:  20/06/2014 סגור חלונית


  חזור למעלה  חזור למעלה  




For english click here


חדשות

כל החדשות


המלצה לספר חדש

 ספר כפול:

רדיו חזק

וימי התום / מרדכי נאור

 

 

ראה הרחבה על הספר

בלחיצה על לינק זה



המצלת השבוע לטיול

מתחם שרונה החדש – סיור ראשוני באטרקציה המיוחדת

סיור מיוחד במתחם שרונה הטמפלרי, בקרייה בת"א, הנפתח בקרוב מחדש לקהל

 

לחץ להגדלה

 להרחבה ולהרשמה לסיור לחצו כאן

 

 



טיולים

כל הטיולים


<< נובמבר, 2024 >>
א ב ג ד ה ו ז
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             
כל האירועים


צור קשר


קישורים שימושים
עמוד תיור ישראלי בפייסבוק - הצטרף ע"י עשיית LIKE
לוח אירועים וחדשות של המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות
אתר הטיולים והמידע - תל אביב שלי
פרש - האתר להיסטוריה וידיעת הארץ
לוח המראות ונחיתות און ליין
מגילות ים המלח - תצוגה דיגיטלית
מאמרים בנושא תולדות ארץ ישראל שהופיעו בכתבי העת קתדרה ועת-מול
מגילות ים המלח - המיזם הדיגיטלי
הכוחות הבריטיים בא"י בתקופת המנדט
מפת קרבות מלחמת העצמאות
כל הקישורים



פורומים פופולארים
חוות דעת ועצות של מטיילים
פורום מורי דרך מייעצים
מעולמם של בתי המלון
טיפים והמלצות מתיירות חו"ל
ספרי תולדות ארץ ישראל - יד שנייה - מכירה - החלפה
כל הפורומים


כניסת לקוחות
משתמש:
סיסמא:
שכחתי סיסמא


הצטרפות לרשימת תפוצה


אתר תיור ישראלי, My Tour-Il, מביא לגולשים מקרב הציבור הרחב, מבחר  גדול של חדשות והצעות לסיורים ברחבי ישראל, לצד כתבות, מאמרים ואלפי תמונות וסרטים.
עמוד הבית  |  שאלות ותשובות  |  קישורים  |  סרטונים  |  חדשות  |  הוסף למועדפים  |  צור קשר  |  מפת האתר  |  מאמרים בנושאי תיירות ברחבי א"י  |  העולם שלי - כתבות מרחבי העולם

2011 © כל הזכויות שמורות MyTour