כל ההתחלות / מרדכי נאור
הסופר וחוקר תולדות ארץ ישראל, ד"ר מרדכי נאור עשה זאת שוב. בימים אלה, מצטרף ספר חדש לרשימה הארוכה של למעלה מ 130 ספרים, רובם בנושאי ארץ-ישראל והעם היהודי, שכתב וערך ד"ר מדרכי נאור.
הפעם, לקראת ראש השנה תשע"ג, החליט מוטקה נאור לעסוק בהתחלות החדשות בארץ ישראל המתחדשת מאז היציאה מחומות ירשלים במחצית המאה ה-19. ספרו " כל ההתחלות – 120 התחלות ישראליות: בחברה, בצבא, בכלכלה ובתרבות, שיצא לאור הוצאת "מודן", הוא במתכונת אלבומית ומתפרש על פני 220 עמודים המודפסים ,בכרומו נאה וצילומים היסטוריים וכרזות נוסטלגיות המעוררות געגועים לעבר.
בהקדמה לספרו קובע מוטקה נאור כי הראשונות, החלוציות וההיחלצות היו מסימני־ההיכר הבולטים של ארץ ישראל החדשה בעיר ובכפר. מפעם לפעם הן נשאו שמות שונים: מ״פורצי החומות״, "אנשי בראשית״, "נחשונים", "ההולכים לפני המחנה", "נושאי הדגל״, "מניחי היסודות", "האבות המייסדים" ועד "בפעם הראשונה אחרי אלפיים שנה". לא תמיד הייתה הראשונות מלבבת. לעיתים היא לוותה בצער ובכאב".
בספר כל ההתחלות תשעה מדורים עוסקים בקודש ובחול, ביצירה ובייצור בחיי השעה ובחיי הנצח. יש בהם לדברי נאור, מן הגדלות וגם מחיי העשייה היומיומית:
הפרק הראשון בספר עוסק התחלות בעיר ובכפר - פרקים שעניינם הנחת היסודות בממון הרחב של צורות ההתיישבות. לאחר מכן, התוכנית הכלכלית - פרקים העוסקים בעשייה, בכסף, בתעשייה ובמסחר. ביבשה, בים ובאוויר - פרקי תחבורה: מהרכבת הראשונה שהזדחלה לירושלים ועד נפלאות המכונית הישראלית הראשונה – ה"סוסיתא". חלוצי החינוך והתרבות - פרקים על חינוך, תיאטרון, מוזיקה, ספרות, קולנוע, זמר, פרסים ומה שביניהם. תיק תקשורת - פרקים על עיתונים יומיים ותקופתיים ומה שנכתב בהם, שידורי בכורה של תחנות רדיו וטלוויזיה והדרמות שליוו את העשייה התקשורתית לדורותיה. היד החזקה - מבט אל חלוצי השמירה וההגנה, המחתרת, צה״ל בראשיתו ועד ימי טנק ה"מרכבה".
פרק אחר עוסק בחדשות הספורט - מאה שנות ספורט בארץ ישראל ובמדינת ישראל. מבעיטות ראשונות במגרש הכדור רגל עד מדליית זהב ראשונה באולימפיאדה. שיעור אזרחות - פרקי בחירות, מינויים, תפקידים ממלכתיים וסכסוכים ציבוריים ופוליטיים. גם הם היו ראשונים - הצצה לפינות ראשונות נוספות, הבאה להשלים את התמונה.
בספר עשרות סיפורים המוגשים בלשונו הקלילה אף המשכילה של מוטקה נאור שכבר שנים מצא את הנוסחה הנכונה לכתיבה מרתקת גם בנושאי ההיסטוריה. אחד הסיפורים המשעשעים עוסק ב"סופר" הראשון שנפתח באוגוסט 1958, ברחוב בן יהודה 79 בתל אביב. את הרעיון על הקמת הסופרמרקט הישראלי הראשון סופרמרקט מודרני כפי שהיה קיים בארצות הברית וקנדה, הגה בשנת 1956 בן ציון בן-חיים, ישראלי צעיר, שבאותה עת עבד כמנהל מכירות בחברת "פרומין". בדצמבר 56 כבר הקים עם כמה שותפים את החברה תחת השם: "שופר-סל". מסתבר כי מקור השם נגזר מהביטוי הארמי "שופרא דשופרא" (הכי איכותי שיש) את לוגו החברה - איור של סלסלת מזון - עיצב אז האמן ז'אן דוד.
אולם פתיחתו של הסופר הראשון לא עברה בשקט ועשרות חנוונים ובעלי צרכניות עוררו רעש גדול והפגינו בטענה כי הענק החדש יגזול מהם פרנסה ויביא לחיסולם. בטקס הפתיחה שהתקיים ב-25 באוגוסט 1958, ניסו מאות חנוונים למנוע את פתיחתו של הסופר הראשון. כוחות משטרה גדולים חסמו את הנציב המערבי של רחוב בן יהודה. כמה מפגינים יידו אבנים לעבר חלונות החנות והיו כמובן גם מעצרים. ההפגנה נמשכה לעבר בית עיריית תל אביב ברחוב ביאליק. מסתבר שהציבור נהר בהמוניו לחנות החדשה עם פתיחתה שהציעה בחודשים הראשונים 3,500 מוצרי מזון, חלקם לראשונה בישראל.
כאמור ד״ר מרדכי נאור הוא סופר וחוקר תולדות ארץ ישראל ומחברם של ספרים רבים. ביניהם: ביוגרפיות של הברון רוטשילד, פנחס ספיר והרמטכ״לים יעקב דורי וחיים לסקוב, "ספר המאה" ו"הטור השמיני׳ בעקבות נתן אלתרמן. מוטקה נאור שימש בראשית דרכו כתב ועורך בכתבי העת "במחנה נח"ל" ו"במחנה גדנ"ע" וכן מפקד גלי צה"ל בשנים 1974 - 1978. במסגרת לימודי תעודה בעיתונאות באוניברסיטת תל אביב, בראשות שלום רוזנפלד, ערך את כתב העת "קשר" לתקשורת יהודית וישראלית, שיצא לאור במשך 16 שנה (33 חוברות, 1987 - 2003). היה שותף במשך שנים לזאב ענר בתוכנית הרדיו "מחפשים את המטמון" המיתולוגית. היה מרצה בכיר באוניברסיטת ת"א וראש החוג לתולדות א"י במכללת בית ברל. מוטקה נאור זכה בפרס חיפה לשנת 1990, וב- 2002 זכה בפרס סוקולוב על מפעל חיים בתחום העיתונות הכתובה, בפרס הרצל בשנת 2006, בפרס בן-גוריון בשנת 2007 ובפרס נשיא המדינה ע"ש זלמן שזר בשנת 2012.
בהכנת הספר סייעו, שמעון ריקליו כעורך וערן ליטוין כתחקירן ואוסף הצילומים.
את הספר ניתן יהיה להשיג בחנויות הספרים לקראת ראש השנה ובאמצעות אתר האינטרנט של "הוצאת מודן", על לחיצה בלינק הבא:
http://www.modan.co.il
|