עזריה אלון – טבע ואדם
לא בכל יום יוצאת לאור אוטוביוגרפיה של אדם, שהצליח בחייו לחולל שינוי משמעותי בהרגלי החברה הישראלית והקים אחיו דור שלם של ממשיכי דרכו והוא עצמו בגיל 94 כותב את ספרו, מציג את הישגיו ובעיקר מנחיל את ניסיונו לדורות הבאים.
בימים אלה יצא לאור בהוצאת "עם עובד" ספרו של חתן פרס ישראל עזריה אלון, טבע ואדם. בכ-300 עמודים מפרט אלון את פרקי ילדותו, שנותיו בקיבוץ, הסיבות שהביאו אותו לאהבת הטבע וכמובן במקביל, גם את סיפורה של "החברה להגנת הטבע", שעזריה אלון היה ממקימיה. אלון הוא האיש, שבמשך יותר משישים שנה לימד את הישראלים, להכיר את הטבע שלנו ולאהוב אותו, לא רק לכבוש אותו. בספרו האוטוביוגרפי טבע ואדם, מאפשר אלון, אולי לראשונה גם להכירו מבפנים.
כיצד קיבוצניק מבית השיטה, שרק חלם להיות פלאח, אך דין התנועה כפה עליו ללמוד בסמינר הקיבוצים כדי להפוך למורה לטבע, הצליח, עם קומץ חברים, להקים את החברה להגנת הטבע, להציל פינות חמד רגע לפני שיכוסו גם הן בשלמת בטון ומלט, לשכנע עם שלם לא רק לא לקטוף את האיריסים, הכלניות, הנרקיסים והנוריות אלא גם ליהנות מיפי פריחתם ואפילו לדעת להבדיל ביניהם.
עזריה אלון ב-1994 עם הדלאי למה, אורח הכבוד בכינוס 40 שנה לחברה להגנת הטבע. מימין מזכיר החברה אז, ד"ר יוסי לשם.
בפרק המבוא מספר עזריה אלון, כי את בסיס הידע שלו בתחום הטבע והנוף רכש ממורים כמו אליעזר שמאלי, פנחס כהן והמורים בסמינר הקיבוצים, בעיקר היינריך מנדלסון וד״ר יעקב גליל. "בעזרתם הבנתי יותר ויותר לא רק את יופיו של הטבע אלא גם את הצורך לאפשר לכל יצור את החיים בסביבתו הטבעית, את המורכבות של חברות הצמחים ובעלי החיים ואת תלות הקיום של המינים זה בזה, והדבר קיבל אחר כך את השם ״מגוון ביולוגי״. האדם, זה שעיניו בראשו, צריך להכריע אם הוא חלק מאותו מגוון ביולוגי או שברצונו למחות אותו מעל האדמה לתמיד וקבע אלון ומבהיר כי פרחי הבר והנוף מחזירים אותו אל המקומות ואל נופי הארץ שעבר בהם פעם או פעמים רבות בטיולים הרבים. "מפת הארץ חיה בזיכרוני לכל פרטיה וצבעיה, החל מפסגת החרמון בצפון", קובע אלון.
"מר טבע" קובע ספרו, כי אין בו נימה של חרטה על כך שאת רוב שנות חייו הקדיש לשמירת ערכי הטבע. "בערוב ימיו, שואל כל אדם את עצמו אם חי כפי שהיה רוצה לחיות, ואם עשה דבר בעל ערך או העביר סתם את חייו. אין לי אף טיפה של חרטה או צער על כך שהקדשתי שני שלישים מימי חיי לפעילות לרעיון של שמירת הטבע והנוף של הארץ . לשמחתי לא הייתי היחיד. החברה להגנת הטבע, שבמידה רבה היה לי חלק בהקמתה ובפעולותיה, החלה בקומץ ״משוגעים״ ויש בה רבבות חברים ומאות רבות של עובדים וכל הזמן מתווספים אליה כוחות צעירים וחדשים. היא שינתה מושגים בציבור וקשה לי לתאר איך הייתה הארץ נראית אלמלא היא קמה בשעתה. . כשאני מביט לאחור אני חש שעשיתי משהו בחיי" מבהיר בחן עזריה אלון.
עזריה אלון מברך ב-1971 בעת הנחת אבן הפינה לבית ספר שדה חצבה, שנקרא על שמו של שמואל דיין. ראשון מימין: משה דיין
ללא ספק, עזריה אלון היה הפה והלב של החברה להגנת הטבע במאבקיה הגדולים מאז שנות הקמתה. ברגליים גוצות וחסונות הוא הוליך דורות על דורות של מטיילים, פקח את עיניהם אל הצבי והיעל, החזיר אותם אל ארץ התנ״ך. את מה שלא עשו רגליו עשו עשרות הספרים שכתב, פינת הרדיו השבועית שלו, המשודרת ברציפות 53 שנה, אלפי המאמרים והתצלומים שפרסם. גם ספרו האוטוביוגרפי החדש מהווה אולי סיכום חייו של עזריה אלון אך גם פרק נוסף במאמציו של אלון לחינוכו של דור.
את הספר עזריה אלון - טבע ואדם, ערך שחר אלתרמן, ומלבד היוזמה החשובה של הוצאת עם עובד להוציא הספר לאור, התגייסו לעזרה גם החברה להגנת הטבע והפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון.
את הספר ניתן להשיג בחנויות הספרים ובאתר של הוצאת "עם עובד" על ידי לחיצה בלינק הזה:
http://www.am-oved.co.il/htmls/%D7%98%D7%91%D7%A2%D7%95%D7%90%D7%93%D7%9D.aspx?c0=22538&bsp=13471
|