תרבות, זיכרון והיסטוריה - בהוקרה לאניטה שפירא / עורכים: מאיר חזן, אורי כהן
מרכז זלמן שז"ר הוציא לאור בימים אלה ספר בשם" תרבות, זיכרון והיסטוריה", כקובץ מחקרים, בשני כרכים, בהוקרה לפרופ' אניטה שפירא, כלת פרס ישראל, מחשובות ההיסטוריוניות של עם ישראל והציונות שפרשה לא מכבר לגמלאות.
את הספר יזמו וערכו שנים מתלמידיה ד"ר מאיר חזן וד"ר אורי כהן וכפי שסיפרו השניים בערב השקת הספר בשבוע שעבר, ראשיתו בכנס הוקרה לפרופ' שפירא "היסטוריה וזיכרון" שהתקיים לפני 4 שנים באוניברסיטת ת"א והוא בא לעולם כביטוי להוקרה והערכה לפרופ' אניטה שפירא מתלמידיה וידידיה, על פועלה המדעי רב הממדים בתיאור צמיחתה והתבססותה של המהפכה הציונית.
יותר מ-30 מאמרים פרושים על פני 800 עמודים בשני כרכי הספר. הכרך הראשון שכותרתו, תמונות זיכרון עוסק בהיסטוריה הכללית ובהיסטוריה היהודית, והכרך השני שכותרתו, תרבות וזיכרון ישראלי עוסק בהיסטוריה היישובית הישראלית. בכריכה החיצונית של הספר כותבים העורכים כי במוקד מחקריה של אניטה שפירא עומדת הדילמה הניצבת בפניו של כל היסטוריון מקצועי: מה נותר בזיכרוננו מתוך שטף האירועים העוטפים את חיינו? מה נכנס לזיכרון הקולקטיבי ומה נדחק לשוליים? מה נשכח תחת מעטה של אבק, מושתק נוכח אימת ההתרחשויות או נגנז מאחורי מנעולים? שאלות אלה קובעות את דמותנו ואת יחסינו, כאן ועכשיו, כלפי הסובב אותנו.
פרופ' אניטה שפירא. הוקרה מתלמידיה וידידיה
במבוא לקובץ המחקרים המיוחד הזה, כותב ד"ר מאיר חזן, אחד משני תלמידיה של פרופ' שפירא שעמדו מאחורי היוזמה להוצאת הספר בכתיבתה ההיסטורית העניקה שפירא דרור לדמיונה וקוראיה יצאו עמה ובעקבותיה אל מסע נפתל בחיפוש אחר רוח הזמן, סערות התקופה, פועלם של ארגונים ומנהיגים, גחמות של חיי היום־יום, צורכי הפרט ומאווי החברה ודימוייה. יעדו של המסע הוא איתור האופנים שבהם היהודי כאדם וכעם שינה את גורלו במו ידיו במרוצת המאה העשרים. בעבודתה המדעית בתחום ההיסטוריה והזיכרון חוזרת ומדגישה שפירא, כי מי שמצטיירים לכאורה כשני ה׳גיבורים׳ או ה׳שחקנים׳ המרכזיים בעיצוב הזיכרון הקולקטיבי וההנצחה - הפוליטיקאים וההיסטוריונים - יש להם בפועל חלק דל ומוגבל במידה משמעותית מזה שנוטים לייחס להם ומזה שהם בוחרים פעמים לנכס לעצמם. הניסיון לדמות את העבר כאילו הוא תמונת הראי של ההווה פוגם, מעוות ומשבש את ההבנה ההיסטורית. האזנה קשובה ודרוכה לדקויות השיח ולעולמם הרוחני של בני התקופה, גורסת שפירא, עולה לעתים במשקלה הסגולי על תעוזה אינטלקטואלית של סוכני זיכרון למיניהם החוצבים בבחינת יש מאין מסקנות מאתגרות אך חלולות ובלתי רלוונטיות למציאות ההיסטורית בת זמן ההתרחשות
רבים הם המשתתפים בספר ההוקרה לפרופ' אניטה שפירא לו תרמו את מאמריהם. ניתן למצוא שם חוקרים בולטים ומשפיעים כמו נילי כהן, ג'יי וינטר, יוסי מאלי, בילי מלמן, עזרא מנדלסון, מוטי גולני, נעמה שפי, דרק יונתן פנסלר, דינה פורת, שמעון שמיר, שולמית וולקוב, חגית לבסקי, דבורה הכהן, ג'פרי הרף, שאול פרידלנדר, אריה י' כוכבי, דן מירון, איריס מילנר, אבנר הולצמן, שלום רצבי, יעל זרובבל, אלון גן, אבי בראלי, יוסף גורני, גילת גופר, דוד דה פריס, נורית כהן-לוינובסקי, נורית גרץ, גל חרמוני, דוד נתן מאיירס, אשר ססר, דני גוטוויין, ואביבה חלמיש.
הספר גם כולל את רשימת הפרסומים המפורטת בעברית ובאנגלית שכתבה ופרסמה פרופ' אניטה שפירא.
מחירו הנקוב של הספר הוא 174 שקלים, ו"בשבוע הספר" (עד סוף יוני ) ניתן להשיגו במחיר של 110 שקלים בלבד. ניתן להזמין את הספר ישירות מהוצאת מרכז זלמן שזר, על ידי לחיצה בלינק הזה:
http://www.shazarbooks.co.il/bookDetails.asp?book=606
|