לא עיר לא כפר - האדריכלות של הקיבוץ 1910- 1990 / פרדי כהנא
המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, באמצעות ספריית יהודה דקל, תוך שיתוף פעולה עם ידן טבנקין, המרכז המחקרי, רעיוני ותיעודי של התנועה הקיבוצית, חברו יחדיו באחרונה להוציא לאור את ספרו של פרדי כהנא, לא עיר לא כפר - האדריכלות של הקיבוץ 1910- 1990.
בשנים האחרונות נכתב רבות על הקיבוץ בישראל. גם לרגל 100 שנות דגניה, הקיבוץ הראשון, יצאו לא מעט ספרים. רוב הפרסומים עסקו על הכלכלה הקיבוצית, החברה, התרבות והחינוך הקיבוצי. על חלקם של הקיבוצניקים בביטחון הלאומי ובקביעת גבולות המדינה וההתיישבות. מעט מאוד נכתב על הייחודיות המרחבית של הקיבוץ בפרט, ועל ייחודיותה של ההתיישבות העובדת בארץ־ישראל בכלל.
כאן בא פרדי כהנא ומשלים את החסר, לפחות בכל מה שנוגע לתולדות התכנון האדריכלי הקיבוצי, שהינה ללא ספק תופעה ייחודית במינה. הספר המיוחד הזה של פרדי כהנא, מהווה נדבך אחד מתוך ״ארכיון התכנון והאדריכלות של הקיבוץ״ המכיל את התיעוד, המחקר ואוסף התמונות שנצבר מאז הקמת דגניה לפני מאה שנה. עם סגירת המחלקות לתכנון של התנועות הקיבוציות התפזר חומר היסטורי רב במקומות רבים, וכהנא במפעל חיים ממש, הצליח לאתר ולשחזר חלקים נרחבים מחומרים אלה וליצור תמונה שלמה של התפתחות האדריכלות הקיבוצית.
40 שנה היה פרדי כהנא מעורב בתחום זה ויתרון זה בא היטב לכדי ביטוי בספר שכתב שבו ריכז ותיעד את הסיפור הקיבוצי מנקודת המבט האדריכלית. תחילה של מבני החינוך ולבסוף של מבני הציבור, כפי שבאו לידי ביטוי בעבודותיהן ובהתנהלותן של המחלקות לתכנון התנועתיות מאז הקמתן ב־1943.
הספר מורכב משלושה שערים. השער הראשון עוסק בייחודיות המרחבית של הקיבוץ, כחלופה לעיר הקפיטליסטית. השיר השני, עיקרו של הספר עוסק באדריכלות הקיבוצית והשפעתה וכן סוקר בהרחבה את המרחב הקיבוצי, המרחב החוץ עירוני, הציבורי, חדר האוכל, מחדר הקריאה עד מועדון החבר, האולם הקיבוצי למופעים וספורט, הנצחה וזיכרון. ספורט בילוי ונופש תיירות, שירותים אישיים, בריאות, סיעוד ורווחה. תשתיות. נוף וגינוי, מרחב המגורים, המרחב החינוכי, והמרחב היצרני משקי. פרק מיוחד מוקדש להתנהלות התכנונית והמחלקות לתכנון ופרק אחד לניסיונו וזיכרונותיו של המחבר באדריכלות ותכנון הקיבוץ. השער האחרון עוסק בהתפתחות האדריכלות הקיבוצית לאחר 1990.
פרדי כהנא, חבר קיבוץ בית העמק, נולד ב־1927 בצ'כיה והגיע במשלוח הילדים, (״קינדרטרנספורט") לאנגליה ב־1939ושם למד אדריכלות ותכנון ערים. הוא היה פעיל ב"תנועת"הבונים" שממנה הצטרף עם רעייתו חנה לקיבוץ בית העמק ב־1954 ומאז היה פעיל במחלקות התכנון של התנועה הקיבוצית. בשנות ה־80 גם לימד בפקולטה לאדריכלות של הטכניון בחיפה. ב־1990, עם סגירת המחלקות לתכנון, חזר לקיבוצו ומאז הוא עוסק במחקר ותיעוד של התכנון הקיבוצי.
את הספר, שמחירו 80 שקלים, ניתן לרכוש במועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, אצל יעל פלד 03-5086624 או 052-3412872
|