מחזון לחוזה / יוסי כץ
ספרו החדש, 23 במספר של הגיאוגרף ההיסטורי, פרופ' יוסי כץ העוסק בתולדותיו ומורשתו של חוזה החכירה של הקרן הקיימת לישראל עם ההתיישבות העובדת בין השנים 1901 עד 1960
פרופ' יוסי כץ, מהמחלקה לגאוגרפיה באוניברסיטת בר אילן, הפך זה מכבר ל"אורים ותומים" של תולדות הקרן הקיימת ופעילותה מראשית הציונות. פרופ' כץ, העומד גם בראש הקתדרה ללימודי תולדות הקק"ל ומפעליה, ערך בשנים האחרונות גם סדרת כנסים וימי עיון בנושאים שונים סביב תרומת הקרן הקיימת למפעל הציוני.
הפעם, חבר פרופ' יוסי כץ למוסד ביאליק, ההוצאה לאור של ההסתדרות הציונית העולמית ובשיתוף מכון קק"ל לתולדות הציונות וההתיישבות, והקתדרה שהוא עומד בראש, ערך מחקר חדש, שתוצאותיו מסוכמים בספר "מחזון לחוזה" שיצא בימים אלה לאור.
רוב הקרקעות במדינת ישראל בתחילת העשור השני של המאה ה־ 21 היו בבעלות המדינה והקק׳׳ל. על פ׳ חוק ובהתאם לתקנות הקק״ל אסור למכור קרקעות אלה והן לחכירה בלבד.
מחזון לחוזה מתמקד ביסודותיה ובשורשיה של החכירה בישראל ומתחקה אחר תהליך התגבשותם של חוזי החכירה שבין הקק״ל לבין המתיישבים במושבים ובקיבוצים. הספר בוחן את השינויים במרכיבי חוזה החכירה, את הסיבות להם ואת אופן ״שומם ואכיפתם של סעיפים מרכזיים בהם. זאת, מאז ״סוד הקק״ל בראשית המאה ה־20 ועד להקמתו של מנהל מקרקעי ישראל בשנת 1960.
הספר מתבסס על חומר ארכיוני רב. על ידי ניתוח גרסאות רבות של חוזה חכירה וחומרים רבים אחרים, הוא מראה כ׳ התגבשות דגם היסוד של חוזה החכירה הייתה ממושכת ומורכבת. בשינויים שחלו בחוזה במשך השנים באו לידי ביטוי, אינטרסים ותפיסות עולם של מוסדות ואישים - בראש ובראשונה של הקק׳׳ל ומקבלי ההחלטות בה. בתולדות החוזה משתקפות סוגיות אידאולוגיות, משפטיות, חברתיות וכלכליות, הקשורות במפעל ההתיישבות הציוני בארץ ישראל, בכלכלה ובתולדות המשפט בארץ ישראל. עוד מתברר כ׳ דפוס חוזה החכירה של הקק״ל בסוף שנות ה־50 העמיד את תשתיתו של חוזה החכירה של מנהל מקרקעי ישראל. חלקים מהמורשת החוזית של קק״ל מוסיפים להתקיים עד ימינו. לספר חשיבות גם במישור המעשי־העכשווי: היישובים עצמם, משרדי הממשלה, הקק״ל והמערכת המשפטית נדרשים לעתים, גם כיום, לסוגיות שונות מתחום ההסדרים שנקבעו בחוזה החכירה לגלגוליו.
פרופ׳ יוסי כץ הוא כאמור פרופסור מן המנ״ן במחלקה לגאוגרפיה באוניברסיטת בר־אילן, עומד בראש הקתדרה ללימודי תולדות הקק״ל ומפעליה, עמית מחקר במרכז ללימודים יהודיים שבאוניברסיטת יורק בטורונטו ועוסק בחקר קהילות אתניות בקנדה, ובמיוחד בחקר קומונות ההוטרים. רוב מחקריו עוסקים בהיבטים ״שוב״ם, כלכליים, פוליטיים ומשפטיים בפרקים שונים של ההיסטוריה בת זמננו של ארץ ישראל ומדינת ישראל. פרופ׳ כץ פרסם 23 ספרים וכ־140 מאמרים בבמות יוקרתיות בישראל ובעולם. כמה מספריו היוו אסמכתאות חשובות והתניעו תהליכים בחברה הישראלית: רכוש שנשכח (2000) חשף את פרשת נכסי קרבנות השואה בישראל; על חשבון הקרבנות (2009) הומלץ על ידי בית המשפט העליון לעיון הצדדים במסגרת תביעת ״ילדי טהרן"; והארץ לא תימכר לצמיתות (2002) שימש את הצדדים בבג״ץ ׳׳הפרטת הקרקעות״.
את הספר החדש ניתן לרכוש ישירות בהוצאה לאור של מוסד ביאליק בכתובת:
http://www.bialik-publishing.co.il/
|