בין לאום למקום / ענת קדרון
הקהילה העברית בחיפה המנדטורית
על וועד הקהילה העברית בירושלים נכתב רבות. מחקר ומספר ספרים נכתבו גם על וועד הקהילה העברית ביפו בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה העשרים. עתה באה ד"ר ענק קדרון ובמחקר מרשים ובספר שיצא לפני ימים אחדים בהוצאת יד יצחק בן צבי, חושפת את ההיסטוריה המרתקת של וועד הקהילה העברית בחיפה. מחקרים לא מעטים נכתבו בשנים האחרונות על חיפה, אך זו הפעם הראשונה בה נבחנת לעומק הקהילה העברית של עיר הכרמל טרם הקמת המדינה.
סיפורה המיוחד של הקהילה היהודית בחיפה המנדטורית מוצג בספר זה מזווית מקומית ומאיר את מקומה בבניין החברה הלאומית היהודית בארץ-ישראל. במיוחד נחשפים כאן תהליכי המעבר של הקהילה היהודית בחיפה לקהילה עברית לאומית, על עדתית. בספר נפרשת המורכבות של הבניית קהילה לאומית אחת בעיר המעורבת: קהילה שנפגשו בה אנשי יישוב ישן ויישוב חדש, דתיים וחילוניים, בני עדות שונות, אנשים שראו את עצמם ציונים וכאלו שהיו חלק מהיישוב היהודי הוותיק בעיר ומעייניהם היו נתונים לחיזוק האוטונומיה התרבותית והדתית בלבד.
גלוייה של חיפה מ 1911
ענת קדרון, שספרה הוא עיבוד לדוקטורט שכתבה בהנחייתו של פרופ' יוסי בן ארצי מאוניברסיטת חיפה, מלמדת כיום באוניברסיטת חיפה. את עבודת ה MA עשתה דווקא על הקמת חיל הים. באחרונה סיימה ענת קדרון את מחקר הפוסט דוקטורט באוניברסיטה הפתוחה, בהנחייתה של פרופ' אביבה חלמיש.
ענת קדרון מחלקת את ספרה לשלושה חלקים. ראשית היא מתמקדת בוועד הקהילה ובפועלו. הפרקים הראשונים בוחנים את עבודתו ואת מעורבותו של הוועד בתחומים האזרחיים, שמידת האוטונומיה הקהילתית בהם הייתה רבה, כמו חינוך, תרבות, רווחה, בריאות, משפט ודת. החלק השני של הספר בוחן את מערכות יחסי הגומלין הבירוקרטיות של מוסדות הקהילה עם גופים נוספים כמו שלטון המנדט הבריטי, המוסדות הלאומיים, עיריית חיפה וועדי השכונות העבריות בעיר. בחלק השלישי של הספר מעמידה ענת קדרון במוקד את תקופות החירום של פרעות תרפ"ט, מאורעות 1936-39 ומלחמת העולם השנייה ואת חוסנה של הקהילה בימים הקשים שהיו.
שוטרים מנדטוריים בחיפה
הסיפור שמביאה ענת קדרון הוא אומנם מקומי, אך יחד עם זאת מבקש להאיר את המורכבות ואת השונות של אבני המסד של המפעל הציוני כולו בארץ-ישראל. מעל הכול זהו סיפורם של פרנסי העיר, שחלמו בה ופעלו בה ועיצבו את קהילתם. קהילה שבחרה בנתיב שמנהיגיה הובילוה בו, כשהם מתאימים אותו לאופיים שלהם, לאופייה של הקהילה, לסביבה ולנסיבות. בחיפה, עיר מעורבת תחת שלטון קולוניאלי, בחרו בני היישוב היהודי להקים קהילה עברית בתוך העיר ולהתמודד עם המציאות הדו-לאומית המורכבת.
את הספר בן 334 עמודים, בו משולבים תרשימים וטבלאות, ניתן להשיג ישירות בחנות הספרים של הוצאת יד יצחק בן צבי, או על ידי לחיצה בלינק הזה
https://ybz.org.il/bookstore
|