טיולי ם פרטיים ברחבי ישראל לבודדים VIP וקבוצות עם אילן שחורי

ספרים חדשים בנושא א"י

גלריית סרטים

גלריית תמונות

פורומים

לוח אירועים

ארכיון ניוז-לטר שבועי

העולם שלי - מאמרים וכתבות על אטרקציות עולמיות

מאמרים וכתבות תיירותיות

15 14 9 10 13 11 8 7 5 6 4 3 2






עמוד הבית העולם שלי - כתבות ואטרקציות מרחבי העולם טוניסיה פותחת שעריה לישראלים

טוניסיה פותחת שעריה לישראלים

טוניסיה פותחת  שעריה לישראלים

 

אילן שחורי, טוניסיה

 

בין המדבר הגדול לעמק הירוק הפורה, בין חדש לישן, מסורתי למודרני, ארכיאולוגיה והרבה מאוד היסטוריה, שוכנת לה טוניסיה, אחת המדינות הערביות-מוסלמיות המרתקות ביותר, מהליברליות שבהן, שבאחרונה הרחיבה את שעריה לביקורי ישראלים. רשימת אתרי התיירות ומקומות הביקור במדינה מיוחדת זו יכולה לספק גם מדינות הגדולות ממנה פי שניים או שלושה, כך שגם ביקור של עשרה ימים בארץ המדברית והירוקה הזו נחשב לבלתי מספיק.

 

למעלה מ-11 מיליון איש חיים בטוניסיה, המארחת מדי שנה כ-5 מיליון תיירים, רובם אירופאים כמו צרפתים, גרמנים ובריטים, כשהתיירות מהווה מבחינתה מקור עיקרי להכנסת מטבע זר.

 

טוניסיה על נופיה המדהימים ושלל אוצרות הטבע שבה, מציעה למבקרים בה מזרח ומערב, את העולם הישן של פעם - ישובים מתקופת האבן ושרידים פיניקיים מימיו של חניבעל, שרידים רומיים וביזנטיים - לצד העולם החדש -  מלונות מודרניים, חופי ים ואזורי נופש יוקרתיים, ים כחול-ירוק, שטחי ענק ובהם בוסתנים ועצי זית, את מדבר סהרה, וכמובן את נופיה האנושיים המיוחדים - תושבים שחיים עדיין את עולם הברברים העתיק, בעיקר בכפרים ובאזורי המדבר, לצד הערים והאזורים החדשים.

 

למרות היותה ארץ מוסלמית ערבית, הדת אינה שולטת במדינה. נשיאה הראשון, חביב בורגיבה, השכיל לבצע הפרדה זו, מנע נישואים מרובי נשים והחליט על סגירת המסגדים מעבר לשעות התפילה. מניסיון אישי ניתן לקבוע, כי הישראלי המבקר בטוניסיה מרגיש בטוח ואף זוכה לא פעם לאווירה ידידותית מצד המקומיים, של ברכות בעברית בעיקר בשווקים, וזאת למרות שטוניסיה עדיין אינה מוצפת בישראלים.

 

נכון לעכשיו, ניתן להגיע לטוניסיה מישראל דרך איסטנבול בטיסות של טורקיש איירליינס, בשלב זה בקבוצות מאורגנות בלבד, כשאת הויזות לישראלים מקבלים בשדה התעופה של טוניס יחד עם חתימה טוניסאית בדרכון הישראלי. זהו מהלך שהחל רק לפני ימים אחדים בסיור מאורגן של סיטונאית הנסיעות נתור, המובילה בארץ בביקורים לטוניסיה, שכותב שורות אלו הצטרף אליו.


הביקור בארץ הססגונית הזו מתחיל בבירה טוניס. הצרפתים ששלטו במדינה עד הכרזת עצמאותה הקנו לעיר מראה של פריס הקטנה, בעיקר ברחובותיה המרכזיים, ברוחב הכבישים והשדרות ובארכיטקטורה. סגנון צרפתי-קולוניאלי מסוף המאה כמו למשל שדרות חביב בורגיבה, המרכז החדש של טוניס, העמוסות בתי מלון יוקרתיים, מסעדות ובתי קפה הומים במבקרים, והמזכירות את השאנז אליזה. שם ניתן למצוא את כיכר ה-7 בנובמבר ואת הקתדרלה הגדולה המפוארת של טוניס. שדרות חביב בורגיבה מובילות דרך הבאב אל בחאר (שער צרפת) לעיר העתיקה, המדינה, ליבה ההיסטורי והתרבותי של טוניסיה, שנבנתה במאה השביעית ואשר על גביה הוקמה עיר חדשה.

 

המדינה בנויה מסמטאות רבות של שווקים ססגוניים על סוגיהם השונים - שוק המאכלים, שוק התרבושים, שוק הנרגילות ועוד. במרכז העיר העתיקה ניצב המסגד הגדול ג'מעה אל זיתונה, שבוניו מיחזרו 200 עמודים משרידי קרתגו הרומית, הלא רחוקה משם, והציבו אותם באולם התפילה המרכזי. בתוך המדינה ניצבים גם בניינים בסגנון אנדלוסי וצרפתי עם סורגים מברזל מדהימים ביופיים. מחוץ למדינה מצוי אזור הקסבה המודרני ובו בנייני הממשל הטוניסאי, בהם משרדי ראש הממשלה, החוץ וההגנה. בניין הפרלמנט הטוניסאי הוא חלק מארמון הבארדו ((Bardo, שבו ממוקם המוזיאון הלאומי של טוניסיה ובו בין היתר אוסף הפסיפסים הגדול ביותר בעולם.

 

אחת משכונות היוקרה של הבירה טוניס, הלא היא שכונת קרתגו, בירתו של חניבעל הפיניקי. זוהי שכונת וילות לבנות יפהפיות, הבנויות בין עתיקותיה של האימפריה הקדומה, אשר מהווה את אחד ממוקדי התיירות המרכזיים בטוניס. במקום ניתן לבקר באתר התופת שבו הקריבו בשנת 814 לפני הספירה קורבנות אדם, בעיקר ילדים, לאלה תענית. בסמוך נמצא נמל פיניקי עתיק, בו התקיימו מלחמותיו של חניבעל לפני שנכנע לרומאים ועירו נהרסה. בסמוך לים ניצבים גם שרידי מרחצאות פיניקיים ורומיים, וגם ארמונו של נשיא טוניסיה זין אל עבדין בן עלי.
 
אתר נוסף הוא גבעת הבירסה, בירתו של חניבעל, שם ממוקמת כיום כנסיית סנט לואי, שרידי העיר, אמפיתאטרון רומי, ותצפית מדהימה לעבר מפרץ טוניס.
שכונה נוספת הסמוכה לטוניס היא כפר האמנים סידי-בו סעיד (sidi bou said), אליו מגיעים לאחר טיפוס בדרך מתפתלת. מדובר באחד המקומות הססגוניים והיפים בטוניסיה כולה, שם גרים עשירי הארץ, דיפלומטים ושרי ממשלה. שם גר גם המחבל אבו ג'יהד שזכה לביקור מקומי של אנשי סיירת מטכ"ל שעה שחוסל בביתו. אנשי סיירת מטכ"ל הגיעו לבית המחבל דרך המרינה המודרנית המדהימה שבמקום.

 

אי אפשר לסייר בטוניס הבירה מבלי לבקר בבית הכנסת היהודי הגדול בעיר, ששופץ לאחרונה בהוראתו של בין עלי, ובבית הקברות היהודי הגדול, שלמרבה הצער עדיין מוזנח בעיקר באותם אזורים אליהם הועברו קברי יהודים מאזורים שונים בטוניסיה.

 

בהמשכו של הטיול, דרומה מטוניס, מגיעים לקירואן, בעבר מרכז יהודי תורני וכיום העיר הרביעית בחשיבותה בעולם המוסלמי. כאן מבקרים בג'מעה אל עוקבה, המסגד הגדול, באתר הבריכות האגלבדיות שנבנו בשנת 800 לספירה, ובמוזליאום של סידי-סאחבי. קירואן היא בירתה הראשונה של טוניסיה שנהרסה לפני כאלף שנה עת הפכה טוניס לבירה החדשה. כ-200 ק"מ דרומית משם נמצאת העיר ספקס (sfax), העיר השנייה בגודלה בטוניסיה ומרכז תעשיית שמן הזית שלה. בעיר חומה עתיקה מהמאה ה-9, באורך של 900 מטרים שנבנתה בזמן השלטון הערבי שחשש מפני פלישה מהים. בספקס גם בית כנסת יהודי מוזנח וסגור.

 

בנסיעה מספקס דרומה רואים על אם הדרכים נקודות לממכר סולר ונפט. מסתבר שמדובר בתושבים לובים החוצים בשעות הבוקר את הגבול ומציעים סולר מוזל לתושבי טוניסיה, תמורת מוצרים מערביים שאינם מגיעים ללוב בשל החרם של ארה"ב וארצות המערב.

 

בדרך אל גאבס, נווה מדבר מקומי לחוף ים מוקף תמרים, בו נמצא גם מפעל פוספטים מפורסם ואזור ליצירת גומי, מגיעים גם לאזור אל חמה העתיר במעיינות חמים, בעיקר לרחיצת רגליים. שם ניתן גם למצוא את אחוזת קברו של המקובל הרב יוסף אל מערבי, מקום שעמד בפרץ בעת הכיבוש הגרמני של האזור, שעה שטנק גרמני שביקש להרוס את האחוזה נתקע בכניסה. האתר הוא אחד ממוקדי העלייה לרגל של מבקרי הילולת ל"ג בעומד בטוניסיה.

 

לפחות עבור היהודים והישראלים, אחד ממוקדי הביקור בטוניסיה הוא הביקור באי הדרומי ג'רבה. לשם מגיעים בהפלגת מעבורת מצד אחד ומצד שני בכביש שנסלל בתוך הים. מדובר באי שהפך בשנים האחרונות לאי נופש ובו חיה קהילה יהודית פעילה בת כ-900 נפש. לג'רבה, בה חיים 120 אלף תושבים, מגיעים למעלה ממאה אלף תיירים בשנה, כאשר רבים מאירופה מגיעים ישירות בטיסות צ'ארטר, שאולי יהפכו בקרוב דרך ביקור גם לישראלים. תושבי האי גרים בכפרים הפזורים במקום לצד מלונות הפאר והנופש לתיירים שאינם נבנים לגובה. במוזיאון הלאומי לפולקלור, מוזיאון גאללה, בו ניתן ללמוד על ההיסטוריה המקומית, יש גם פינה מיוחדת לחיי היהודים בג'רבה ובטוניס. אולם מוקד הביקור באי ג'רבה הוא ביקור בבית הכנסת היהודי העתיק של האי.
 
על-פי המסורת, נבנה בית הכנסת מאבני בית המקדש הראשון אותן הביאו לאי כוהנים בעת גלות בבל אחרי חורבן הבית בשנת 516 לפני הספירה. בית הכנסת הוא העתיק ביותר בצפון אפריקה ומהווה מוקד תיירות טוניסאי לאומי. תיירים מכל העולם מגיעים לבקר בו, ולפני כשנתיים הוא נפגע בהתקפת טרור של אל קעידה בה נהרגו 16 תיירים מגרמניה. כיום המקום מאובטח על-ידי עשרות שוטרים חמושים 24 שעות ביממה.

 

האי ג'רבה מהווה גם מוקד לביקור באחת האטרקציות התיירותיות הגדולות של טוניסיה: מדבר הסהרה. שעתיים נסיעה בג'יפ ונמצאים במרכז המדבר המפורסם בעולם שממוקם בדרום-מערב המדינה. הטיול במרחבים העצומים נעשה ברובו בג'יפים, בין קניונים ומעיינות מים. בסהרה אטרקציות רבות, בין היתר מבצרי מדבר קדומים של תושבי טוניס העתיקים, אולם המקום המדהים ביותר הוא הכפר המדברי מטמטא ((Matmata, עיר ברברית החצובה כולה מתחת לפני האדמה. ברברים שהתגוררו באזור לפני יותר מאלף שנה, עברו לחיות מתחת לפני הקרקע שעה שניסו להימלט מהשרב המדברי הכבד.

 

בתיהם בנויים במתכונת של חצר חפורה לעומק ששה מטרים ובצידה חפורים חדרים, שם ניתן למצוא חשמל ואפילו טלוויזיה צבעונית. אזור זה של שוכני המערות, עם הנוף הירחי שלו, שימש תפאורה מושלמת ליוצרי הסרט מלחמת הכוכבים, ובו צולמו הסצנות המדבריות של הסרט. גם מלון (Sidi Driss) הבנוי אף הוא מתחת לקרקע, ושהתפרסם בכינוי "הקניטנה" במלחמת הכוכבים, נמצא שם וכן שרידים מתפאורת הסרט בבית שהיה בעבר בית של יהודי מקומי עשיר.

עוד בסהרה, כדאי לבקר במדנין וטאטאווין, העיר הדרומית ביותר בטוניסיה, בערי המבצר הברברים כמו גופרא, שנבנו במאה ה-11 מאבן כורכר לגובה של 2-7 קומות, בקאסור חדדה שנבנה במאה ה-13 ועד לפני עשור שימש גם כבית מלון מיוחד, בקאסור אל סחרה הנמצא על צלע ההר ובו גרים עדיין בתוך מבנים עתיקים למעלה מ-2,000 ברברים לצד מאגרי תבואה עתיקים, וכן בקאסור על סולטן שנבנה במאה ה-12 הבנוי ביצורים בתוך ביצורים.


אחד המקומות המיוחדים בדרך חזרה צפונה היא העיר אל ג'ם (el jem), בה ניצב במלוא תפארתו האמפיתאטרון הרומי השמור ביותר בעולם, שבו מושבים ל-35 אלף איש. מדובר בקולסיאום עוצר נשימה, השווה כמעט בגודלו למקבילו המפורסם ברומא. בהמשך ניצבת לתפארת העיר מונסטיר (monastir), עירו של חביב בורגיבה שזכתה לטיפוח ושיקום, ובה שדה תעופה בינלאומי וגם מוזליאום בו הוא קבור.

 

לא רחוק משם נמצאת העיר סוס (sousse), עיר הנופש השלישית בגודלה בטוניסיה, החולשת על רצועת החוף המרכזית. סוס היא בירת שפלת החוף של טוניסיה, ובה פעלה בעבר קהילה יהודית גדולה. מדובר בעיר פיניקית שעליה נבנתה עיר רומית ובה נמצאו פסיפסים רבים. כמו כן יש בה חומה עתיקה ובתוכה מסגד עתיק. 800 אלף תושבים חיים בעיר בין חופים מקסימים, כשאחד היפים שבהם הוא פורט אל-קנטאווי, ובו מרינה מודרנית לעשירים.

 

במרחק של כ-60 ק"מ מדרום לטוניס נמצאת חאמאמאת (Hammamamet),
עיירת הנופש המפורסמת אשר בעברה הלא רחוק היתה כפר דייגים. היום נוהרים אליה אלפי תיירים שמבקשים לשזף את גופם ולשזוף את עיניהם באחת מרצועת החוף היפות בים התיכון. זוהי עיר שהתפתחה מתוך מצודה והפכה מוקד למרחצאות ומעיינות רומיים. הצרפתים גילו אותה בשנות השישים ומאז זרח כוכבה. בעיר, בה רק 20 אלף תושבים, פועלים 150 מלונות, מהם 50 חדשים. במרכז חאמאמאת, ממש על חוף הים, ניצבת המצודה הספרדית ובתוכה שווקים ים-תיכוניים ססגוניים. בחאמאמאת מצוי אזור מיוחד, מרינה, ובו חיקוי מדויק של העיר העתיקה של טוניס על שלל שווקיה. מקום מקסים יפה בסמוך הוא עיירת הנופש נאבל (Nabeul), שעדיין לא התפתחה כמו חמאמאת, אבל גם היא כאחותה הסמוכה עמוסה בתיירים ובשווקים.

 

איזור מדהים נוסף לביקור הוא האצבע של טוניסיה: חצי האי קאפ בון
(Cap Bon), חצי אי פורה החודר לתוך הים התיכון בצפון מזרחה של טוניסיה ושעל-פי השערת הגיאולוגים, הגיע פעם עד סיציליה ושימש מעבר יבשתי לאירופה, עד ששקע לפני 30 אלף שנים. כיום מהווה קאפ פון, ובעיקר חופיו הדרום מזרחיים סביב חמאמאת ונאבל, יעד עיקרי לנופשים. במרכז חצי האי מצויות עתיקות העיר הפיניקית קירקוואן (Kerkouane), עיר שנוסדה במאה השישית לפני הספירה והתקיימה כ-300 שנה עד שנחרבה על-ידי הרומאים.
כ-100 ק"מ בלבד מפרידים בין הנקודה הדרומית ביותר של סיציליה לבין הנקודה הצפונית ביותר בטוניסיה. בעיירה אלהאוואריה חופי רחצה יפים, בעיקר ראס אדרק, בו ניתן למצוא מערות רומיות על החוף. איור אל אווריה ואל כבירה הן מחצבות פיניקיות משם לקחו הפיניקים אבנים לבניית קרתגו ויצרו חורים מוזרים בשטח. רק בתום מלחמת העולם השנייה נתגלה המקום המוזר הזה על-ידי טייסים בריטיים שטסו בסמוך. מהאתר המיוחד זה, בעיקר בלילות ירח, ניתן לראות למרחוק את האורות המנצנצים של סיציליה.

 

ככל הנראה תהפוך טוניסיה בקרוב למוקד ביקורי ישראלים, בעיקר אם ייפתחו מחדש בשבועות הקרובים משרדי האינטרסים של טוניסיה בישראל, ואולי גם יחלו טיסות ישירות בין שתי הארצות. ישראלים רבים, ולא רק מחפשי טיולי שורשים, ימצאו במדינה זו עניין רב: היסטורי, תרבותי וכמובן תיירותי, והעיקר סיורים ללא חשש וקהל מקומי אשר למרבה הפלא מקבל את התיירים הישראלים בסבר פנים יפות.

 

(הכותב היה אורח סיטונאות הנסיעות נתור וחברת התעופה טורקיש איירליינס)

 

 

תגובות
אין תגובות למאמר    להוספת תגובה


  חזור למעלה  חזור למעלה  




For english click here


חדשות

כל החדשות


המלצה לספר חדש

 ספר כפול:

רדיו חזק

וימי התום / מרדכי נאור

 

 

ראה הרחבה על הספר

בלחיצה על לינק זה



המצלת השבוע לטיול

מתחם שרונה החדש – סיור ראשוני באטרקציה המיוחדת

סיור מיוחד במתחם שרונה הטמפלרי, בקרייה בת"א, הנפתח בקרוב מחדש לקהל

 

לחץ להגדלה

 להרחבה ולהרשמה לסיור לחצו כאן

 

 



טיולים

כל הטיולים


<< נובמבר, 2024 >>
א ב ג ד ה ו ז
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             
כל האירועים


צור קשר


קישורים שימושים
עמוד תיור ישראלי בפייסבוק - הצטרף ע"י עשיית LIKE
לוח אירועים וחדשות של המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות
אתר הטיולים והמידע - תל אביב שלי
פרש - האתר להיסטוריה וידיעת הארץ
לוח המראות ונחיתות און ליין
מגילות ים המלח - תצוגה דיגיטלית
מאמרים בנושא תולדות ארץ ישראל שהופיעו בכתבי העת קתדרה ועת-מול
מגילות ים המלח - המיזם הדיגיטלי
הכוחות הבריטיים בא"י בתקופת המנדט
מפת קרבות מלחמת העצמאות
כל הקישורים



פורומים פופולארים
חוות דעת ועצות של מטיילים
פורום מורי דרך מייעצים
מעולמם של בתי המלון
טיפים והמלצות מתיירות חו"ל
ספרי תולדות ארץ ישראל - יד שנייה - מכירה - החלפה
כל הפורומים


כניסת לקוחות
משתמש:
סיסמא:
שכחתי סיסמא


הצטרפות לרשימת תפוצה


אתר תיור ישראלי, My Tour-Il, מביא לגולשים מקרב הציבור הרחב, מבחר  גדול של חדשות והצעות לסיורים ברחבי ישראל, לצד כתבות, מאמרים ואלפי תמונות וסרטים.
עמוד הבית  |  שאלות ותשובות  |  קישורים  |  סרטונים  |  חדשות  |  הוסף למועדפים  |  צור קשר  |  מפת האתר  |  מאמרים בנושאי תיירות ברחבי א"י  |  העולם שלי - כתבות מרחבי העולם

2011 © כל הזכויות שמורות MyTour